Publicitate
Cercetările arată că râsul prelungește viața și că o atmosferă relaxată, glumele între colegii unei echipe au un impact major asupra rezultatelor muncii lor. În sens pozitiv. Cu toate acestea, mulți șefi evită să-și dezvăluie simțul umorului de teamă să nu pară frivoli. În cartea lor ”Humor, Seriously”, profesorii de la Stanford Graduate School of Business Jennifer Aaker și Naomi Bagdonas au dat 5 sfaturi despre cum trebuie să glumești la locul de muncă și să nu glumești pentru a îmbunătăți atmosfera echipei.
1. Nu încerca să fii amuzant
Nu există nimic mai distructiv decât umorul cinic al lui Michael Scott (unul dintre personajele principale ale serialului TV „Office”). Nu încercați un stand-up personal în birou. Încercați doar să nu înăbușiți umorul firesc pe care îl are toată lumea, spun Aaker și Bagdonas. „Distracția nu este ceva care vine de sus în jos. Un șef nu ar trebui să dicteze termenii comunicării. Sarcina lui este să arate că umorul este binevenit în echipă ”, spune Bagdonas.
2. Arată că simțul umorului face parte din cultura ta
Încercați să vă impuneți propriile glume, nu râdeți doar la bancurile angajaților preferați, toți trebuie să participe la jocuri haioase de cuvinte. Încurajați eforturile angajaților, nu vă temeți să îi numiți în funcții de conducere: numai așa veți confirma încă o dată că o atmosferă prietenoasă este una dintre valorile companiei pe care o conduceți.
3. Nu uita de statutul tău și folosește stilul potrivit de umor
În cartea lor, Aaker și Bagdonas descriu patru stiluri diferite de umor, de la casual și reținut, la agresiv și capabil să capteze atenția celeilalte persoane. Nu toate funcționează la fel de bine în aceleași situații. Bagdonas confirmă acest lucru cu propria sa experiență: când, la începutul carierei sale, când organiza seminarii pentru tineri, a cucerit respectul publicului glumind cu cei din sală. Acum, când a devenit profesor și predă cursuri pentru studenți, acest stil, dimpotrivă, are potențialul de a distruge motivația elevilor. „Statutul este indisolubil legat de umor”, spune Bagdonas. „Asigurați-vă că stilul se potrivește cu poziția dvs. actuală în societate”.
Citește și Horoscop 2021. Fără nici o grijă. Patru zodii vor fi RĂSFĂȚATELE anului
4. Consideră glumele proaste ca oportunități de dialog
Consecințele unei glume proaste pot fi foarte grave. Prin urmare, este necesar să se stabilească niște limite, peste care nu este voie să se treacă. „Umorul este întotdeauna contextual”, spune Aaker. Dacă înțelegeți că gluma a cauzat o neînțelegere, nu vă feriți de responsabilitate și rezolvați această problemă. „Când glumim și cineva spune că nu este amuzant sau ofensator, este foarte ușor să spunem că el pur și simplu nu a înțeles gluma sau că ia totul prea în serios”, îndeamnă autorii.
5. Fii pregătit să vă cereți scuze
Uneori nu este suficient doar să vorbești despre limitele acceptabilului. Dacă o glumă îi supără pe ceilalți, fiți pregătiți să vă cereți scuze. „Acțiunile unui șef care nu este pregătit să-și ceară scuze poate duce la faptul că ridiculizarea va defini cultura corporatistă”, avertizează Aaker.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.