Este vorba despre Aplidin despre care cercetătorii spun că s-a dovedit de 27,5 ori mai eficient decât bine-cunoscutul Remdesivir din celulele umane din laborator.
Tratamentul potențial provine de la o specie rară de calamar care trăiește doar în jurul insulei spaniole Ibiza.
Constatarea, raportată luni de o echipă internațională în revista Science, vine într-un moment în care tratamentele potențiale au fost umbrite de campaniile de vaccinare care se desfășoară poticnit și mult mai lent decât era de așteptat, lucru care se întâmplă în toată lumea, nu doar în România.
Un studiu preliminar, care nu a fost încă evaluat, spune că testele au arătat că medicamentul este la fel de eficient și împotriva noii variante extrem de infecțioase a virusului descoperit recent în Regatul Unit.
Aplidin, deja aprobat în Australia pentru tratarea mielomului multiplu, a fost dezvoltat ca un potențial tratament COVID-19 de către compania spaniolă de medicamente PharMar.
COVID-19. OMS, către medici: Nu mai utilizați acest medicament!
Până în prezent, Aplidin, cunoscut și sub numele de Plitidepsin, a trecut printr-un studiu clinic de fază II împotriva COVID-19 și așteaptă acum începerea testării de fază III.
Medicamentul a fost identificat ca un potențial tratament împotriva SARS-CoV-2 în luna martie 2020, după ce oamenii de știință de la Universitatea din California, San Francisco și din alte părți au încercat o abordare neconvențională.
În loc să testeze aleatoriu medicamente existente sau să vizeze proteinele cheie din virus, așa cum făceau alte grupuri de cercetare, echipa din San Francisco s-a concentrat pe proteinele umane necesare virusului. Oamenii de știință au căutat apoi medicamente existente care să împiedice coronavirusul să deturneze acele proteine umane.
„Acest lucru a fost bazat pe date, în loc să căutăm doar medicamente în mod aleatoriu”, a explicat Nevan Krogan, unul dintre cei trei co-lideri ai noului și director al Institutului Quantitative Biosciences de la Universitatea din California, San Francisco.
Krogan a spus că concentrarea asupra proteinelor umane, mai degrabă virale, a oferit un avantaj puternic în lupta împotriva noului coronavirus.
"Dacă vizați o proteină umană de care virusul are nevoie", a spus el, "virusul nu va muta niciodată depinzând numai de acea proteină umană".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.