Publicitate
În condițiile în care inflația a atins un nivel record de 8,1% și crește rapid, BCE a anunțat deja o serie de măsuri în speranța de a preveni transformarea creșterii rapide a prețurilor într-o spirală a prețurilor și salariilor greu de frânt.
Cu toate acestea, detaliile rămân evazive, deoarece s-a dovedit a fi imposibil de prognozat inflația, ceea ce sugerează că BCE va semnala primele sale măsuri abia joi și va păstra un spațiu de manevră considerabil după aceea.
Ceea ce pare sigur este că BCE va pune capăt programului de achiziție de active la sfârșitul lunii, va promite o majorare a ratei dobânzii la 21 iulie și va semnala că rata dobânzii la depozite nu va mai fi negativă în trimestrul al treilea.
Restul ar trebui lăsat deschis, iar Christine Lagarde, directorul executiv al BCE, a subliniat flexibilitatea și posibilitatea de a alege.
În timp ce banca a dat de înțeles că instituția preferă să meargă pe majorări de 25 de puncte de bază, creșterea prețurilor la energie ar putea schimba datele problemei în câteva săptămâni. O posibilitate evocată, de atlfel, de mai mulți responsabili ai BCE, sub acoperirea anonimatului.
Se așteaptă ca noile proiecții economice ale BCE să arate că inflația în cele 19 țări care utilizează moneda euro să rămână peste ținta de 2% până în 2024.
Citește și Citigroup: Europa are mai multe șanse să intre în recesiune decât SUA
"Probabilitatea unei creșteri de 50 de puncte de bază crește pe zi ce trece", a comentat Kamil Kovar, economist la Moody's Analytics.
Piețele se așteaptă la majorări ale ratelor de 135 de puncte de bază până la sfârșitul anului, sau câte una la fiecare ședință începând cu luna iulie, unele majorări depășind 25 de puncte de bază.
Acest lucru pune BCE într-o poziție dificilă, la doar câteva luni după ce Christine Lagarde a declarat că o majorare a ratei dobânzii în acest an este foarte puțin probabilă.
Dacă ignoră piețele, ar putea avea loc o înăsprire și mai agresivă a politicii BCE, ceea ce ar putea duce la o creștere inutilă a costurilor de împrumut. Dar dacă reacționează puternic, președintele BCE ar putea semnala un angajament care ar putea deveni caduc în câteva săptămâni.
Cu toate acestea, prima majorare a dobânzii BCE în mai mult de un deceniu ar lăsa-o în urma majorității celorlalte bănci centrale mondiale, inclusiv a Rezervei Federale a SUA și a Băncii Angliei, care au majorat agresiv ratele și au promis că vor merge și mai departe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.