Conform noutăților votate de aleșii din Legislativ, vor beneficia de scutirea de la coplată în sănătate oamenii care sunt victime ale traficului de persoane sau cele reținute, arestate sau deținute. În cazul în care acestea din urmă obțin venituri din muncă, pensie sau alte surse, măsura nu se va aplica.
Coplata a fost introdusă la 1 aprilie 2013, prin HG nr. 117/2013 care a aprobat Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, reprezentând acea sumă de bani care trebuie achitată de pacienți la externarea din spital pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență.
Astfel, conform contractului-cadru de sănătate, coplată se încasează pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile/compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Record. Piața românească de implanturi dentare ajunge la 2,7 milioane de $/an
Pentru aceste servicii, nivelul minim al coplății este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei, valoarea fiind stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul consiliului de administrație al unității sanitare, dar coplata nu se plătește pe zi de spitalizare, ci o singură dată, la ieșirea din spital, indiferent de perioada spitalizării.
Potrivit legii adoptate de Parlament, unele categorii de persoane vor beneficia de scutire, fără să mai conteze dacă obțin venituri sau nu:
copiii de până în 18 ani;
tinerii între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi;
absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni;
ucenicii sau studenții.
Momentan, astfel de persoane beneficiază de scutire, dar numai dacă nu câștigă venituri din muncă.
Vaccin antigripal. Ministerul Sănătății a cumpărat suficiente doze
Coplata nu se plătește pe zi de spitalizare, ci o singură dată, la ieșirea din spital, indiferent de perioada spitalizării. Potrivit legii adoptate de Parlament, unele categorii de persoane vor beneficia de scutire, fara sa mai conteze daca obtin venituri sau nu:
În prezent, conform legii, mai beneficiază de scutire de la coplată și: bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse. Persoanele fizice cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri;
Aceste modificări nu se află încă în vigoare. Mai este nevoie de promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.