„Am lucrat luni de zile pentru a dezvolta acest plan care descrie ce vom face pentru Serbia în următorii patru ani”, a declarat Aleksandar Vucic într-o adresă de aproximativ două ore la televiziunea de stat (RTS).
Pentru a atinge aceste ambiții, Serbia trebuie să „mențină pacea” și să trimită un mesaj clar că „rămâne pe calea europeană” pentru a adera în cele din urmă la UE, a spus Aleksandar Vucic. Planul, numit „Un salt în viitor - 2027”, prevede investiții în infrastructură, construcția a sute de kilometri de autostrăzi, căi ferate, școli, creșe și spitale dar și exploatarea minelor, unde Serbia este, potrivit spuselor sale, „cea mai înapoiată". Planul, a cărui modalitate de finanţare nu a fost precizată, include şi proiecte anunţate deja în trecut, precum autogara din Belgrad sau un nou spital de copii.
Problema litiului
„Dacă facem tot ce ne-am planificat, PIB-ul va crește în 2027 de la actualele 33 de miliarde de euro la 92,7 miliarde, iar salariul mediu va urca de la 836 de euro, în prezent, la 1.400 de euro”, a spus Aleksandar Vucic. „În ceea ce privește litiul, decizia revine viitorului guvern, personal sunt pentru asta”, a spus el, reiterându-și poziția în favoarea exploatării subsolului pentru extragerea acestui minereu, folosit în baterii. O subsidiară a gigantului minier anglo-australian Rio Tinto a depus patru plângeri în noiembrie împotriva guvernului sârb pentru că a suspendat un proiect foarte controversat de exploatare a litiului în ianuarie 2022.
Aceasta presupune exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, situată în vestul Serbiei. Decizia guvernului a urmat săptămâni de proteste. Premierul în exercițiu Ana Brnabic a intervenit și pentru a evidenția „creșterea exponențială a sectorului IT” și pentru a se asigura că Serbia este pregătită să facă față provocării inteligenței artificiale (AI). Opoziţia sârbă contestă rezultatul alegerilor din 17 decembrie câştigate de partidul de guvernământ (SNS, dreapta naţionalistă). Ea a făcut apel joi la Curtea Constituțională pentru anularea rezultatului, a declarat un oficial din opoziție pentru AFP. Opoziția invocă fraudă și cumpărarea de voturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.