Proiectul lui Zamfir stipulează impunerea unei plafonări a dobânzilor la creditele date de bănci, conversia creditelor în valută la cursul inițial plus cel mult 20% din devalorizarea leului dar și dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul pe care banca i l-a vândut, la prețul ”real.
Conversia se va face în cazul imposibilității consumatorului de a suporta majorarea dobânzii sau oscilațiile valutare.
Până acum, alte proiecte asemănătoare pe care Zamfir le-a depus au fost declarate neconstituționale.
Prevederile proiectului s-ar aplica și în cazul creditelor în derulare. Economiștii spun că acest proiect nu a fost însoțit și de un studiu de impact.
BNR a contestat justețea unor măsuri prin care dobânzile ar putea fi plafonate fără un studiu care să implice măsurarea efectelor disruptive.
”BNR își manifestă disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare și cu autoriățile relevante pentru reglementarea judicioasă a problematicii în discuţie, prin introducerea unor praguri de dobândă stabilite pe baza unor criterii funcţionale, care să nu creeze efecte disruptive asupra pieţei financiare”, a comunicat Guvernatorul BNR în momentul în care Parlamentul discuta despre plafonarea dobânzilor.
Citește și:Daniel Zamfir face dezvăluiri incendiare legate de ROBOR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.