Prin această modificare grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.
Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de Consiliile locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea.
"Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile Consiliilor locale situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de Consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8%, în această variantă impozitele ar scădea", a explicat Oprea.
Prevederea din forma iniţială a ordonanţei potrivit căreia impozitele pe clădiri vor fi calculate în funcţie de grila notarială a fost eliminată.
Oprea a precizat că există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate. De aici, necesitatea de a modifica grila de impozitare, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă.
Ordonanţa urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră legislativă sesizată, dacă se va primi raportul.
Nu mai departe de săptămâna trecută șeful PSD Marcel Ciolacu spunea că aceste taxe nu se vor majora cu 50%, în cadrul unui interviu acordat DCNews.
Marcel Ciolacu, președintele PSD și a Camerei Deputaților, invitat la interviurile DCNews a vorbit printre altele despre impozitele preconizate pentru anul 2023.
Șeful PSD a declarat că în ceea ce privește impozitele pe 2023 ”este o decizie foarte clară, care ține totuși cont de ce se întâmplă în economie. Faptul că anul viitor nu vor fi modificate impozitele. Cu alte cuvinte, nu vor fi mărite sau introduse impozite noi. Prin PNRR ne-am asumat anumite jaloane. Știți foarte bine că PNRR-ul nu și l-a asumat în mod direct Partidul Social Democrat. Amintiți-vă cât ne am chinuit să aflăm ce scrie în PNRR”, a explicat Marcel Ciolacu și a continuat spunând că: ”Vreau să vă spun că atât eu, cât și primul ministru al României aflăm de la miniștri și mai ales de la ministrul Fondurilor Europene anumite lucruri trecute în PNRR”.
Președintele PSD a mai explicat că nu se va intra în zona de reforme deoarece România și-a asumat anumite reforme prin PNRR: ”Ne-am asumat cu toții, ca stat, România, aceste reforme. Nu discutăm că vom încerca să scoatem anumite reforme din PNRR. Este exclus, dar anumite abordări adaptate crizelor suprapuse din acest moment mi se par corecte”.
Ciolacu a explicat că trebuie scoase din Codul fiscal unele excepții deci nu este vorba de introducerea unor noi impozite și că ”din construcția PIB-ului avem veniturile cele mai mici”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.