În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi, situaţie considerată normală pentru perioadele cu temperaturi scăzute. Însă în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora cu 39%. Analiştii, la rândul lor, estimează o reducere a inflaţiei sub 10% abia în a doua parte a acestui an.
Opiniile conducătorilor de companii cu privire la evoluţia economică viitoare, reflectate de rezultatele sondajului de conjunctură derulat lunar de Institutul Naţional de Statistică, sunt cu atât mai importante în acest an 2023 cu multe incertitudini, ele oferind o imagine de moment privind pulsul economiei reale. Pentru perioada ianuarie-martie 2023, managerii societăţilor din comerţul cu amănuntul şi construcţii anticipează o scădere moderată a activităţii, în timp ce conducătorii de companii din industria prelucrătoare şi servicii se aşteaptă la o tendinţă de relativă stabilitate, conform datelor publicate astăzi de INS, transmite Rador.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că cifrele sunt, în general, în linie cu aşteptările specialiştilor:
Constantin Rudniţchi: "În sectorul construcţiilor se aşteaptă o scădere. După cum bine ştim, lunile de iarnă sunt mai problematice pentru sectorul de construcţii, şi atunci sigur că în lunile de iarnă acest sector are o scădere a activităţii şi cred că mai degrabă e legată aşteptarea managerilor de acest lucru, deci de această periodicitate, mai ales că sectorul de construcţii a performat foarte bine anul trecut. În rest, activitatea economică pe aproape toate sectoarele este de aşteptat să rămână constantă, ceea ce sigur că este un lucru bun, pentru că o constantă este mai bine decât o scădere, sigur. Ar fi fost ideală o aşteptare de creştere, dar, după cum vedem, managerii companiilor sunt prudenţi."
În ceea ce priveşte evoluţia numărului de salariaţi, managerii de firme preconizează creştere moderată în comerţul cu amănuntul, relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii şi scădere moderată în sectorul construcţiilor, mai spune Rador.
Constantin Rudniţchi: "Aici avem aşteptări legate de scădere tot în sectorul de construcţii, dar la fel este probabil este o chestiune conjuncturală, în sensul că, atunci când scade activitatea iarna în sectorul de construcţii, automat companiile fac şi o serie de restructurări, mă rog, reduc un pic numărul de personal pentru a-l creşte apoi, când activitatea începe să devină tot mai intensă. În paranteză fie spus, de la sectorul construcţiilor se aşteaptă anul acesta din nou o performanţă, pentru că sunt multe şantiere, în sensul larg al cuvântului, care se vor deschide probabil prin aceste finanţări europene ale PNRR, de ce nu, prin fondurile europene anuale clasice, deci şi la număr de salariaţi avem o evoluţie, hai să spunem aşteptată, şi anume într o zonă de constantă sau de uşoară scădere în construcţii."
Conform sondajului derulat de către INS printre managerii de companii, preţurile şi tarifele practicate ar urma să înregistreze în primul trimestru al anului creşteri în domeniul serviciilor, în construcţii şi în industria prelucrătoare, respectiv creştere accentuată în comerţul cu amănuntul, aşteptări normale având în vedere faptul că BNR anticipează o reducere a inflaţiei sub 10% abia în partea a doua acestui an, spune Constantin Rudniţchi:
Constantin Rudniţchi: "Toată lumea pe linie se aşteaptă ca în primul trimestru al anului să avem o creştere de preţuri. E o aşteptare firească, anticipările sunt totuşi inflaţioniste la nivelul economiei reale şi sigur că bancherii centrali vorbesc despre o scădere a inflaţiei sau despre atingerea unui vârf, dar companiile şi cei care conduc companiile vor să vadă acest lucru, să-l constate, cum se spune, pe propria piele şi pe propriile companii. Deci, încă până în luna martie, undeva, la orizontul acestui prim trimestru se aşteaptă la o creştere de preţuri, ceea ce sigur că este o aşteptare realistă. Sigur că în a doua jumătate a anului estimările şi prognozele analiştilor arată că inflaţia va începe să mai scadă."
Analizând datele statistice, Constantin Rudniţchi concluzionează că managerii au o atitudine şi aşteptări realiste situate într-o zonă de prudenţă, justificată atât de situaţia economiei româneşti, cât şi a celei europene, transmite sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.