Publicitate
Banca Centrală Europeană nu ar trebui să excludă posibilitatea reducerii costurilor de împrumut atât în cadrul reuniunii din iunie, cât și în cea din iulie, a declarat luni Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, în contextul în care unii oficiali BCE nu consideră necesară o scădere consecutivă a dobânzilor, transmite Bloomberg.
Villeroy a afirmat pentru publicația germană Boersen-Zeitung (BZ) că susține "posibilități maxime" după posibila reducere a dobânzilor de luna viitoare.
"Aud uneori că ar trebui să reducem dobânzile doar cu 0,25% odată ce noile proiecții economice vor fi disponibile și că, prin urmare, reducerea din iulie ar fi exclusă. De ce să procedăm astfel, dacă vom analiza datele la următoarea întâlnire? Nu spun că ar trebui să ne angajăm deja pentru iulie, dar ar trebui să avem libertatea de a stabili momentul și ritmul", a explicat el.
Deși majoritatea oficialilor sunt de acord cu o reducere a dobânzilor luna viitoare, sunt reticenți în a se angaja la o cale clară dincolo de această dată, pe fondul presiunilor generate de creșterea salariilor, tensiunilor din Orientul Mijlociu care pot duce la majorarea prețurilor la energie și întârzierea reducerii dobânzilor în SUA.
Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat pentru Bloomberg în acest weekend că BCE ar trebui să aștepte până în septembrie pentru a lua o a doua decizie de politică monetară.
"BCE are o marjă de manevră semnificativă pentru a relaxa politica monetară până la o dobândă între 2% și 2,5% și a considerat că așteptările piețelor privind o dobândă de aproximativ 2,8% pe o perioadă de cinci ani nu sunt nerezonabile", a menționat Villeroy, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței.
În aprilie, BCE a menținut neschimbată dobânda de referință pentru a cincea lună consecutiv, dar a semnalat că ar putea reduce în curând costul creditului.
Ca urmare a deciziei recente, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne neschimbate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4%.
Gardienii euro au menținut dobânzile nemodificate din septembrie 2023, dar au sugerat că ar putea lua în considerare o reducere a costului creditului, așteptând însă publicarea unor date favorabile privind evoluția salariilor și inflației înainte de a lua o decizie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.