Semnal de la vârful BCE: Creştere economică modestă, dominată de riscuri

DCBusiness Team |
Data publicării:
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr

Creşterea economică în zona euro ar putea fi una modestă în lunile următoare iar perspectivele pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri orientate în jos, a declarat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European, transmite Reuters.

Creşterea economică în zona euro ar putea fi una modestă în lunile următoare iar perspectivele pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri orientate în jos, a declarat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European, transmite Reuters.

Economia zonei euro a stagnat practic în ultimele 18 luni iar relansarea prognozată de mult timp nu s-a materializat. Creşterea economică redusă a ajutat la îmblânzirea inflaţiei dar unii decidenţi sunt îngrijoraţi că, în condiţiile în care creşterea economică este atât de slabă, inflaţia ar putea coborî sub ţinta de 2% a BCE, cum s-a întâmplat şi în anii anteriori pandemiei.

"Datele furnizate de sondaje sugerează că avansul va fi unul slab pe termen scurt, în contextul încetinirii creşterii în sectorul serviciilor şi al continuării contracţiei în sectorul manufacturier", le-a spus Lagarde membrilor comitetului pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

"Cu toate acestea, perspectivele economice pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri în jos. Riscurile geopolitice sunt la un nivel ridicat, cu ameninţări crescute la adresa comerţului internaţional", a adăugat Lagarde. Potrivit preşedintelui BCE, având în vedere natura deschisă a blocului comunitar, barierele comerciale reprezintă o ameninţare la adresa activităţilor manufacturiere şi a investiţiilor.

Cu toate acestea, Lagarde a apreciat că ar putea exista o anumită relansare în perioada următoare, graţie creşterii investiţiilor şi cheltuielilor de consum pe fondul îmbunătăţirii veniturilor reale.

De asemenea, inflaţia, care în prezent este cu puţin peste ţinta de 2% a BCE, ar putea creşte în ultimul trimestru din 2024 dar va reveni în apropiere de nivelul ţintă anul următor, a mai spus Lagarde.

Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în data de 12 decembrie şi majoritatea economiştilor mizează e o nouă reducere a dobânzilor cu 25 de puncte de bază, ceea ce ar fi cea de a patra decizie de acest fel adoptată în acest an.

Miercuri, Lagarde nu a încercat să modifice aceste aşteptări, declarând că BCE va practica o abordare bazată pe date şi una care ţine cont de situaţia de la momentul fiecărei reuniuni de politică monetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 389680.01RON
1 ETH = 8663.22RON
1 LTC = 382.89RON
1 XRP = 9.67RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel