Președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Vali Priceputu, nu este de acord cu eliminarea facilităţilor fiscale în cele două sectoare şi atrage atenţia că există un acord încheiat cu Guvernul în acest sens, valabil până în 2028.
Priceputu, a atras atenţia, joi, într-o conferinţă de presă, că această eliminare a facilităţilor fiscale, despre care se vorbeşte în ultima vreme, va duce la o încetinire a motoarelor economiei.
"În legătură cu ridicarea facilităţilor în cele două domenii, construcţii şi agricultură, poziţia Consiliului este foarte simplă şi clară: Nu negociem, nu negociem! Avem un acord cu Guvernul României, valabil până în 2028 - şi atunci putem să discutăm orice. Până în 2028 aşteptăm ca Guvernul să îşi ţină promisiunile şi să ne lase să ne desfăşurăm activitatea, aşa cum am făcut-o şi în ultima perioadă. Motoarele economiei nu trebuie încetinite. Putem să venim cu soluţii, avem propuneri de reducere a deficitului, dar în niciun caz nu putem să discutăm despre ceva ce am câştigat deja", a susţinut Priceputu, în conferinţa de presă.
Disponibilizări în masă în domeniul construcțiilor
Potrivit acestuia, în cazul eliminării facilităţilor fiscale "ne vom trezi cu un exod al forţei de muncă în următoarea perioadă". În opinia sa, între 40.000 şi 60.000 de muncitori ar putea părăsi sectorul construcţiilor în următoarele şase luni.
"Firmele nu vor mai avea angajaţi pentru că, probabil, nu vor mai putea să îşi permită să plătească suplimentar aceste taxe. Angajaţii firmelor vor căuta să lucreze în altă parte, de obicei peste hotare şi, probabil, în următoarea perioadă, ne vom trezi cu un exod al forţei de muncă. Nu putem să evaluăm în momentul de faţă, dar cu siguranţă vor fi zeci de mii de oameni care vor pleca din nou să lucreze afară. Dacă ne referim la numărul de oameni care ar putea să părăsească sectorul construcţiilor, probabil că el va fi de 40.000, 50.000, 60.000 de muncitori în următoarele 6 luni, deşi vorbim despre o situaţie ipotetică. Noi avem o înţelegere cu Guvernul României, avem un acord, un parteneriat, considerăm că Guvernul României este cea mai serioasă instituţie din ţara asta şi o să-şi respecte promisiunile. Deci, negocierile vor avea loc în 2028", a adăugat Vali Priceputu.
Potrivit informaţiilor vehiculate în spaţiul public, reprezentanţii Guvernului iau în calcul eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din unele sectoare precum agricultură şi industria alimentară, construcţii, IT, transmite Agerpres.
Citește și: Facilităţi fiscale salariaţi IT. Jianu: Salariile sunt pe locul I în economie, e clar că nu mai e nevoie de această măsură
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.