”Este adevărat, cota unică a funcționat bine. Este adevărat că, poate, ar trebui să mai introducem altceva. Este adevărat că, dacă ne uităm în jur la alte țări, poate ar fi bine și o impozitare majorară. Dar toate astea ar trebui testate, analizate pe efort bugetar și, mai ales, pe mecanisme de dezvoltarea economiei, pentru că impozitarea este, până la urmă, un motor care ori duce economia mai departe, ori o frânează”, spus profesorul pentru Antena3.
Deci, repet, în două trei cuvinte fiecare vrea să facă altceva, a continuat economistul. ”Da, trebuie să existe un prim minitru și să înceapă lucrurile să meargă pentru că suntem într-un moment în care dacă nu facem un element fiscal simplu, care să schimbe ponderea cheltuielilor printr-o redimensionare a bugetului, foarte rapid, lucrurile se complică. Nu mai există bani în țară pentru primării, pentru spitale, chiar pentru pensii și pentru salarii în anumite domenii. Deci trebuie să existe un guvern funcțional, în două săptămâni cel mult.
Citește și Factura la energie. Clienții CEZ trebuie să știe acest lucru
Nu există bani pentru ce se dorește acum, hai să fie foarte clar. Cu cât trece timpul cu atât e mai greu. Noi avem o rectificare bugetară care trebuia să fie ca să salveze lunile care vin până la sfârșitul anului. Toate aceste dorințe de a merge înainte cu România sunt legate de finanțare, ori finanțare nu există. Rectificarea nu s-a făcut, deficitul este mare, avem deficit de concurent, avem deficit de balanță comercială”, a subliniat Mircea Coșea.
Dacă într-o săptămână, două, nu avem Guvern care să facă o rectificare nu mai puteți plăti nici pensiile, nici salariile până la sfârșitul anului pentru că nu se mai poate, conturile s-au blocat pentru că nu sunt realimentate prin această reașezare a bugetului, această rectificare. Asta e problema”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.