Şeful DSU declară că antiviralele vândute la negru pot conţine cretă sau făină. "Clar că achiziţia de medicamente din surse neautorizate trebuie să atragă atenţia la următorul lucru: este un fenomen foarte vechi, cutia este identică cu cutia originală, dar conţinutul este zero. Ba mai mult, conţinutul poate să fie chiar periculos pentru sănătate, adică ar putea capsulele să fie umplute cu cretă, cu făină. Se ştie acest mod de falsificare, aşa că oamenii să fie foarte atenţi: medicamentele nu se cumpără niciodată de pe internet sau de pe tarabe”, a atras atenția şeful DSU, citat de Antena3.
"Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada de tratament, să spună acest lucru. Poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă. Ştiţi bine că la o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic, faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferenţieri la aplicarea tratamentelor. Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament (...) Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament", a precizat şeful DSU.
Arafat i-a îndemnat pe pacienţii care se îmbolnăvesc de COVID să spună medicilor adevărul cu privire la vaccinare, fără teama de "a se trezi cu dosar penal".
Citește și Certificatul verde introdus pentru toţi angajaţii din sectorul public din această țară
"Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte. Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului. Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci se va trezi pacientul cu dosar penal şi mai degrabă pacientul să spună medicului care îl tratează că totuşi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul să stabilească care este demersul terapeutic corect", a explicat Arafat.
Şeful DSU a venit apoi cu precizări: "Vreau să mai completez ceva. Medicul, în mod normal, trebuie să păstreze secretul pacientului. Dacă pacientul decide, la un moment, să discute cu Poliţia că el a fost nevaccinat şi avea certificat fals, pacientul poate să solicite acest lucru. Dacă pacientul decide să ajute în depistarea modalităţilor şi a modului în care a fost vaccinat la chiuvetă, normal că acest lucru poate să ajute să salveze alte vieţi. Dacă el doreşte doar să anunţe medicul lui şi medicul să păstreze lucrul numai pentru partea terapeutică şi să nu meargă mai departe, medicul este obligat să păstreze secretul pacientului, din ce ştiu eu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.