Șeful serviciului secret britanic GCHQ: Rușii sunt epuizați

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Jeremy Fleming, directorul GCHQ
Jeremy Fleming, directorul GCHQ

Șeful principalului serviciu de spionaj britanic a afirmat marți, într-un rar discurs public, că forțele rusești din Ucraina sunt suprasolicitate și "epuizate" - și că președintele Vladimir Putin comite "erori strategice de judecată".

Evaluarea lui Jeremy Fleming, șeful serviciului secret britanic GCHQ, agenția britanică de informații, securitate și securitate cibernetică, a făcut o evaluare care vine după ce Putin a ordonat recrutarea rezerviștilor pentru a-și consolida efortul de război și a afirmat că a lansat o "lovitură masivă" în Ucraina în această săptămână. Atacurile cu rachete au lovit instalații energetice și infrastructura civilă din întreaga țară, inclusiv în inima Kievului, ca represalii la o explozie produsă în weekend pe podul strategic rusesc din Crimeea, de peste strâmtoarea Kerci, scrie Washington Post.

"Forțele Rusiei sunt epuizate. Folosirea prizonierilor pentru a se întări, iar acum mobilizarea a zeci de mii de recruți neexperimentați, vorbește despre o situație disperată", a afirmat Fleming într-o alocuțiune la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra. 

"Departe de inevitabila victorie militară rusă pe care mașina lor de propagandă a scuipat-o, este clar că acțiunea curajoasă a Ucrainei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic schimbă situația", a afirmat Fleming.

Armata ucraineană a lansat contraofensive de succes cu ajutorul armelor occidentale, recucerind porțiuni de teren deținute anterior de forțele rusești.

Războiul din Ucraina se află într-un punct de cotitură, cu o escaladare rapidă a conflictului

"Procesul de luare a deciziilor lui Putin s-a dovedit a fi defectuos", a mai afirmat Fleming, iar liderul demla Kremlin are puține variante din partea elitei militare și politice ruse.

"Știm - și comandanții ruși de pe teren știu - că proviziile și munițiile lor se termină", a mai declarat Fleming.

Ministerul britanic al Apărării a devenit o sursă zilnică de informații de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie, furnizând frecvent pe rețelele de socializare informații care analizează strategia militară și efortul de război al Moscovei.

Mișcarea de a fi mai transparentă în ceea ce privește serviciile de informații urmează unei decizii neobișnuite din punct de vedere strategic a agențiilor de informații occidentale, inclusiv a comunității de informații din SUA, de a împărtăși public informații despre planurile lui Putin - deși, în cele din urmă, nu a fost suficient pentru a descuraja invazia.

Vorbind deschis într-o declarație BBC Fleming a spuns că agenția sa a sperat să pună amenințarea în lumină și să încurajeze încrederea publicului. El a avertizat că Regatul Unit nu minimalizează amenințarea din partea Rusiei. Ultimele 24 de ore au dovedit că Moscova are încă o "mașinărie militară foarte capabilă", a spus el, referindu-se la loviturile asupra a zeci de orașe ucrainene de luni.

Cu toate acestea, a adăugat el, Rusia este în criză de muniție și de trupe și "cu siguranță este în criză de prieteni".

În urma atacului din acest weekend de la Podul Kerci, Moscova a ripostat luni prin lansarea unui val de lovituri care au vizat parcuri, locuri de joacă și zone din centrul orașului, departe de liniile de front, stârnind indignare și ucigând cel puțin 19 persoane, potrivit autorităților ucrainene.

Cu toate acestea, loviturile au fost aclamate de susținătorii lui Putin. Viktor Bondarev, șeful comisiei pentru afaceri externe din Camera superioară a parlamentului rus, a numit loviturile de luni începutul "unei noi etape" și a promis că vor urma acțiuni mai "hotărâte".

În timp ce amenințarea armelor nucleare se profilează, Fleming a avertizat că sugestiile Kremlinului că astfel de arme sunt pe masă sunt "foarte periculoase" și ar duce la o "catastrofă". Cu toate acestea, a subliniat el, până în prezent nu au existat indicii de desfășurare a acestora.

Acest lucru este în concordanță cu punctele de vedere ale oficialilor americani, care spun că li se pare puțin probabil ca Putin să își pună în aplicare amenințările. Cu toate acestea, președintele Biden a avertizat săptămâna trecută că Putin "nu glumește" cu amenințările sale de a folosi arme nucleare, stârnind ceea ce Biden a numit cea mai serioasă "perspectivă a unui Armagedon" din ultimii 60 de ani.

Loviturile asupra Ucrainei sporesc presiunea asupra aliaților pentru a trimite apărare antiaeriană avansată

Regatul Unit are trei servicii de informații principale: MI6, serviciul de informații externe, popularizat de spionii fictivi James Bond și George Smiley; MI5, agenția internă și Government Communications Headquarters, cunoscut sub numele de GCHQ, serviciul de ascultare. Întreaga comunitate a serviciilor de informații este renumită pentru caracterul secret.

Fleming a vorbit marți despre amenințările globale la adresa securității, a evidențiat de asemenea, încercarea Chinei de a-și răspândi influența prin intermediul științei și tehnologiei.

Citește și: Putin ordonă guvernatorilor să accelereze mobilizarea și declanșează represalii în Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.3833
Diferența 0.0099
Zi precendentă 4.3734
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.3833 RON
GBP flag1 GBP = 5.8304 RON
CHF flag1 CHF = 5.2813 RON
AUD flag1 AUD = 2.7957 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.1559 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4191 RON
SEK flag1 SEK = 0.4526 RON
XAU flag1 XAU = 464.4611 RON
Monede Crypto
1 BTC = 413425.14RON
1 ETH = 7897.83RON
1 LTC = 379.73RON
1 XRP = 9.65RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17431.760.33%
BET-BK3257.670.33%
BET-EF949.160.33%
BET-FI60596.170.00%
BET-NG1260.170.49%
BET-TR38439.950.33%
BET-TRN37363.510.33%
BET-XT1492.080.28%
BET-XT-TR3234.420.28%
BET-XT-TRN3150.590.28%
BETAeRO838.08-0.50%
BETPlus2569.710.31%
RTL38910.550.33%

Opinii

Prof. Mircea Coșea

Consecințele politicii lui Donald Trump de scădere a dolarului 

Donald Trump ar dori să vadă dolarul să scadă...

Mircea Coșea
Cosmin Marinescu

Comunicate de presa

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik

Parcuri fotovoltaice. Alte 60 de contracte semnate cu primării și entități publice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță...

Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM

Guvernul a aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2025

În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea...

Leadership creativ

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel