'Nu trebuie să ne speriem şi nici să exagerăm, dar trebuie să înţelegem clar că ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial', a afirmat Stoltenberg în deschiderea taberei de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoya (Norvegia).
Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar duce la o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale, calificând intervenţia militară a Moscovei drept un atac asupra ordinii mondiale actuale.
'Putin crede în mintea sa confuză că el poate decide ceea ce ar trebui să facă Ucraina. El nu are dreptul să decidă ceea ce trebuie să facă fostele republici sovietice', a afirmat secretarul general NATO, avertizând Moscova că dacă ar intenţiona să facă unei ţări membre a Alianţei ceea ce a făcut Ucrainei, toate ţările NATO vor sări în ajutorul acesteia din urmă.
Tabăra de vară a tinerilor laburişti norvegieni se desfăşoară în insula Utoya, care la 11 iulie 2011 a fost scena unui măcel comis de atacatorul de extrema-dreaptă norvegian Anders Behring Breivik, atac în care şi-au pierdut viaţa 69 de persoane. Înainte de atacul din Utoya, Breivik a detonat o bombă în perimetrul sediului guvernului din Oslo, ucigând opt persoane, aminteşte agenţia de presă citată de Agerpres.
Citeşte şi: Cât costă rachetele pe care Rusia le lansează, într-o zi, asupra Ucrainei
Opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555), lansate de către Rusia asupra Ucrainei marţi au costat aproape 100 de milioane de dolari, relatează miercuri Ukrainska Pravda, citând o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.
"Putin condamnă Rusia la sărăcie cu războiul său criminal în loc să investească în viitorul ţării sale. Nu ar fi timpul ca ruşii să înceteze să mai mărşăluiască cu portretele liderului lor corupt şi să înceapă să-şi pună întrebări?", se întreabă reprezentantul diplomaţiei ucrainene, argumentându-şi declaraţia cu un calcul făcut de către ediţia ucraineană a revistei Forbes numai pentru rachetele de croazieră pe care Rusia le-a lansat marţi seara asupra Ucrainei.
Astfel, conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr - 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari.
Rezultă, potrivit Forbes.ua, că numai în decursul zilei de marţi, forţele ruse au lansat rachete de croazieră în valoare de 91 de milioane de dolari asupra Ucrainei.
În seara zilei de marţi, aşa cum notează Ukrainska Pravda, Rusia a lansat asupra Ucrainei opt rachete de croazieră, dintre care şapte au fost doborâte de către antiaeriană ucraineană, aşa cum au anunţat anterior autorităţile militare. Mai devreme aceeaşi publicaţie nota că sistemul antiaerian ucrainean a interceptat şi distrus şase rachete lansate de forţele ruse în regiunea Liov.
În acelaşi timp, Ucraina a declarat miercuri că Rusia a început să creeze o forţă militară de atac care vizează oraşul natal al preşedintelui Volodimyr Zelenski, Krivoi Rog, şi a avertizat că Moscova ar putea planifica noi operaţiuni ofensive în sudul Ucrainei, relatează Reuters.
Rusia deţine zone întregi din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, pe care a capturat-o în primele etape ale invaziei sale lansate în 24 februarie, dar Kievul a spus că va organiza o contraofensivă. Forţele ucrainene au declarat marţi că au cucerit deja 53 de localităţi în regiunea Herson ocupată.
În raportul său zilnic despre situaţia de pe front, Comandamentul operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene a calificat situaţia ca fiind tensionată şi a spus că Rusia a atacat de-a lungul liniei frontului în 2 august.
Oraşul siderurgic Krivoi Rog, unde a copilărit Zelenski, se află la aproximativ 50 km de linia frontului în sud.
"Rusia a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog. Este foarte probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă, cu planul ulterior de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson", afirmă comandamentul de operaţiuni din sudul ţării.
Ucraina a încercat să-şi sporească presiunea asupra poziţiilor ruse în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic pentru accesul la Marea Neagră, şi a folosit arme cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a efectua lovituri asupra liniilor de aprovizionare şi a depozitelor de muniţii ruseşti.
Armata ucraineană a declarat într-un comunicat că forţele ruse încearcă să identifice subsolurile din zonă pentru a le transforma în adăposturi împotriva atacurilor cu bombe şi pentru a depozita echipamente militare.
Rusia nu a revendicat câştiguri teritoriale majore în cadrul invaziei sale de când a raportat capturarea regiunii Lugansk (estul Ucrainei), în urmă cu aproximativ o lună.
Comandamentul militar ucrainean recunoştea marţi că Rusia are "un succes parţial" în "direcţia Doneţk-Peski", în apropiere de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime din zona minieră Donbas, controlat de ruşi şi de separatiştii proruşi.
Un raport redactat de un grup de profesori de la Universitatea Yale şi de către experţi internaţionali arată că Rusia a fost puternic afectată de sancţiunile occidentale şi de plecarea companiilor străine, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.