"Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie" în Afganistan, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.
"Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan", în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell. El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles.
Josep Borrell a făcut aceste declaraţii în faţa presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, într-un moment în care mai multe state membre îşi înteţesc eforturile pentru accelerarea evacuării cetăţenilor occidentali şi a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.
"Nu este vorba despre recunoaşterea oficială a talibanilor, este vorba despre a fi în contact. Dacă vreau ca 400 de persoane, afgani care lucrează pentru UE şi familiile lor, să poată ajunge la aeroport pentru a fi evacuaţi, atunci trebuie să vorbesc cu autorităţile talibanilor", a pledat şeful diplomaţiei europene.
"În caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei să ajungă la aeroport. Este o operaţiune logistică destul de complicată, deci trebuie să comunicăm cu talibanii", a insistat el, dând asigurări că Bruxellesul rămâne "vigilent" în privinţa respectării normelor internaţionale de către noile autorităţi. Miniştrii europeni au discutat marţi despre circumstanţele prăbuşirii bruşte a forţelor afgane în faţa ofensivei fulger a talibanilor.
Citește și Liderii talibani, prima conferință de presă la Kabul. Ce au transmis femeilor
"Trebuie să recunoaştem greşelile pe care le-am comis, în special în ceea ce priveşte evaluarea capacităţilor militare" locale, în condiţiile în care "aportul de resurse fără precedent nu are decât rezultate mediocre în termeni de capacitate de rezistenţă a armatei şi a statului afgan", a observat Josep Borrell.
Primul obiectiv al intervenţiei occidentale, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, "a fost distrugerea Al-Qaida", dar "misiunea noastră a evoluat gradual către construcţia unui stat modern", a subliniat el. "Astăzi se poate spune că am reuşit cu primul obiectiv. Nu şi cu al doilea", a mai afirmat Borrell.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.