Directorul general al producătorului de vaccinuri COVID-19, BioNTech, are un mesaj pentru cei care sunt îngrijorați de varianta Omicron a coronavirusului: ”Păstrați-vă calmul!”.
Într-un interviu acordat marți cotidianului The Wall Street Journal, Ugur Sahin, care a cofondat BioNTech și a inventat unul dintre primele vaccinuri COVID-19, a declarat că, deși varianta Omicron ar putea duce la infectarea unui număr mai mare de persoane vaccinate, acestea vor rămâne probabil protejate împotriva formelor grave.
"Mesajul nostru este următorul: Nu vă speriați, planul rămâne același: Accelerați administrarea unui al treilea vaccin de rapel", a declarat el pentru WSJ.
Sahin a precizat că vaccinul cu ARNm de la BioNTech, pe care el și echipa sa de cercetători l-au inventat în ianuarie 2020 și apoi l-au dezvoltat împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer, a dovedit deja că poate proteja împotriva bolilor grave provocate de alte variante ale virusului pe care le-au contractat persoanele vaccinate.
Citește și:
Omicron. UE ar putea aproba noile vaccinuri în 3-4 luni
COVID-19: Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron
Moderna: Vaccinurile existente, mai puţin eficiente împotriva OMICRON
El a precizat că, deși Omicron va reuși probabil să eludeze anticorpii generați de vaccinuri mai bine decât Delta, din cauza numărului mai mare de mutații ale noii variante, este puțin probabil ca Omicron să poată ocoli răspunsul imunitar al organismului la o infecție cu celule T.
"Convingerea noastră [că vaccinurile acționează împotriva Omicron] își are rădăcinile în știință: Dacă un virus reușește să evadeze din sistemul imunitar, o face împotriva anticorpilor, dar există al doilea nivel de răspuns imunitar care protejează împotriva bolilor grave - celulele T", a declarat el pentru WSJ.
Interviul cu șeful BioNTech a urmat după comentariile făcute marți de directorul general al Moderna, Stephane Bancel. Într-un interviu acordat Financial Times, Bancel a avertizat că actualele vaccinuri COVID-19 vor fi mult mai puțin eficiente împotriva Omicron.
"Nu are cum să aibă aceeași eficiență pe care au avut-o la varianta Delta”, a spus el.
"Cred că va fi o scădere a eficienței. Doar nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit ... sunt de părere că 'nu va fi bine'".
Comentariile lui Bancel au zdruncinat piețele europene și asiatice, trimițând acțiunile și prețul petrolului la vale.
În interviul acordat WSJ, Sahin a declarat că aducerea pe piață a unui nou ser ajustat, care să vizeze Omicron, ar dura aproximativ 100 de zile, dar că s-ar putea să nu fie necesar.
"Avem un plan pentru a administra o a treia injecție oamenilor, iar noi trebuie să ne ținem de acest plan și să îl accelerăm", a declarat el pentru WSJ. "Dacă vom avea sau nu nevoie de o protecție suplimentară printr-un vaccin adaptat, acest lucru rămâne de văzut, mai târziu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.