Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflaţiei sau al unei perioade de creştere redusă şi inflaţie ridicată, transmite Reuters.
Într-un discurs rostit la Universitatea Stanford, Malpass a susţinut că pare tot mai probabilă o recesiune în Europa, în timp ce economia Chinei încetineşte semnificativ, iar cea a SUA s-a contractat în primul semestru din 2022.
Aceste evoluţii vor avea consecinţe grave asupra ţărilor în curs de dezvoltare, a declarat şeful Băncii Mondiale, citând ceea ce el a numit "înrăutăţirea" dificultăţilor cu care se confruntă dezvoltarea economiei.
Rezolvarea actualei "furtuni perfecte" - majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi încetinirea creşterii - necesită o nouă abordare micro şi macroeconomică, inclusiv cheltuieli mai bine ţintite şi eforturi clare de majorare a rezervelor, a explicat Malpass.
Acesta a anunţat că viitorul raport al Băncii Mondiale intitulat "Sărăcia şi împărţirea prosperităţii" va arăta că deceniile de progrese în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015, chiar înainte de pandemie, ceea ce a făcut ca încă 70 de milioane de persoane să se confrunte cu sărăcia extremă.
Raportul, care va fi publicat săptămâna viitoare, va arăta că venitul mediu global a scăzut cu 4%, primul declin de când s-a început publicarea datelor, în 1990.
"Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu perspective extrem de dificile pe termen scurt, din cauza preţurilor ridicate la energie şi îngrăşăminte, a majorării dobânzilor şi a creşterii randamentelor obligaţiunilor, a deprecierii monedelor şi a ieşirilor de capital. Un pericol urgent cu care se confruntă lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea semnificativă a creşterii economiei mondiale să se adâncească într-o recesiune globală", a avertizat Malpass.
Acesta a apreciat că este neclar dacă va exista suficient capital global pentru a acoperi necesităţile din economiile dezvoltate - care au adoptat politici fiscale ce favorizează un nivel ridicat al datoriilor - şi încă există suficiente "fărâme" pentru a finanţa investiţiile necesare în ţările în curs de dezvoltare.
El a cerut statelor să caute metode de a reduce inflaţia prin creşterea eficienţei fiscale, direcţionând cheltuielile către cei mai săraci şi mai vulnerabili. Astfel de ajustări vor îmbunătăţi alocarea capitalului global, vor furniza o cale de a reduce inflaţia în timp ce se reia creşterea venitului mediu, susţine preşedintele Băncii Mondiale.
Şeful BM a apreciat că sunt necesare urgent mai multe fonduri pentru educaţie, sănătate şi adaptarea la schimbările climatice, alături de măsuri pentru reducerea nivelul ridicat al datoriilor care afectează multe ţările în curs de dezvoltare.
Citeşte şi: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere. Cifrele zilei de pe pieţele lumii
Bursa japoneză a închis şedinţa de joi în creştere cu 0,95%, după ce Banca Angliei (BoE) a început achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale britanice în valoare de până la cinci miliarde de lire sterline pe zi, pentru a readuce stabilitatea pe piaţa financiară, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 26.422,05 puncte, în creştere cu 248,07 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de joi în creştere uşoară, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.170,93 puncte, în creştere cu 1,64 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.
New York - Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de miercuri în creştere, după ce Banca Angliei (BoE) a început achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale britanice în valoare de până la cinci miliarde de lire sterline pe zi, pentru a readuce stabilitatea pe piaţa financiară, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 1,88%, ajungând la valoarea de 29.638,74 puncte, în creştere cu 548,75 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 1,97%, ajungând la valoarea de 3.719,04 puncte, în creştere cu 71,75 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 2,05%, ajungând la valoarea de 11.051,64 puncte, în creştere cu 222,14 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 3,65 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 82,15 dolari.
Londra - Bursa de la Londra a închis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,30%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.005,39 puncte, în creştere cu 20,80 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 3,05 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 89,32 dolari.
Frankfurt - Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,36%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 12.183,28 puncte, în creştere cu 43,60 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.
Paris - Bursa de la Paris a închis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,19%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 5.765,91 puncte, în creştere cu 11,19 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.
Budapesta - Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de joi este de 430,37 forinţi pentru un dolar, în creştere faţă de un curs de 423,37 forinţi, miercuri, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 411,26 forinţi, în creştere faţă de un curs de 407,45 forinţi, miercuri, iar un leu românesc este cotat la 83,09 forinţi, în creştere faţă de un curs de 82,43 forinţi, miercuri.
Bursa din Budapesta a închis şedinţa de miercuri în scădere cu 2,12%, indicele BUX a ajuns la valoarea de 37.731,27 puncte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 10,1 miliarde de forinţi (24,6 milioane euro).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.