În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în luna octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.
"Nu am câştigat încă lupta cu inflaţia", susţine Joachim Nagel, care în ultimele zile a vizitat Ciprul. Preşedintele Bundesbank a descris inflaţia drept un "animal lacom şi încăpăţânat" şi a subliniat că următoarea fază a luptei cu inflaţia va fi una mai dificilă.
"Iar într-un scenariu în care escaladarea tensiunilor geopolitice ar putea însemna o inflaţie mai mare, devine clar că ar fi mult prea devreme să declarăm victoria cu privire la ratele ridicate ale inflaţiei", a spus Nagel, una din cele mai influente voci din Consiliul guvernatorilor BCE.
"Nu pot să spun dacă dobânzile au atins nivelul maxim. În cadrul Consiliului guvernatorilor BCE luăm decizii cu privire a nivelul dobânzilor la fiecare reuniune, pe baza unei abordări care depinde de datele statistice", a subliniat Nagel.
Preşedintele Bundesbank a adăugat că perspectiva de inflaţie este temperată de reducerea efectelor de bază şi eliminarea măsurilor introduse de multe ţări europene pentru a plafona preţurile ridicate la energie. Pe de altă parte, Nagel a arătat spre aşteptata continuare a creşterilor salariale consistente.
"Pe ansamblu, mă aştept ca inflaţia să continue să scadă, dar într-un ritm mai lent şi posibil cu unele denivelări pe parcurs", a concluzionat Nagel.
Anterior, şi preşedintele BCE, Christine Lagarde a spus că Banca Centrală Europeană nu poate declara deocamdată victoria împotriva inflaţiei şi va trebui să rămână atentă până când inflaţia va reveni înapoi la ţinta de 2%. "Ne-am confruntat cu un important şoc inflaţionist şi am reacţionat printr-o ajustare importantă a politicii monetare. Efectele acestei ajustări încep să se resimtă şi presiunile inflaţioniste se reduc. Dar călătoria pe care o avem de parcurs nu s-a încheiat. Politica noastră monetară este într-o fază unde trebuie să fim atenţi la diferitele forţe care afectează inflaţia, dar întotdeauna concentraţi pe mandatul nostru privind stabilitatea preţurilor", a avertizat preşedintele BCE într-un discurs ţinut în urmă cu o săptămână la Berlin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.