Șeful AIEA, la centrala nucleară de la Zaporojie

DCBusiness Team |
Data publicării:
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA, la centrala nucleară de la Zaporojie / Foto: AIEA
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA, la centrala nucleară de la Zaporojie / Foto: AIEA

Directorul general Rafael Mariano Grossi a evaluat săptămâna trecută impactul dezastrului de la barajul Kakhovka asupra securității centralei nucleare ucrainene Zaporojie (ZNPP) și a consolidat echipa de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la această instalație, în timpul celei de-a treia vizite pe care a efectuat-o la fața locului în mai puțin de un an.

Directorul general și echipa sa au traversat linia frontului pentru a ajunge la cea mai mare centrală nucleară (NPP) din Europa la puțin peste o săptămână după ce nivelul apei din uriașul rezervor care alimentează cu apă de răcire centrala ZNPP a început să scadă semnificativ, în urma deteriorării grave a barajului din aval, la 6 iunie.

Rossi s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, prezentând un nou pachet de asistență tehnică al AIEA pentru a ajuta Ucraina să facă față devastării provocate de inundații.

"Având în vedere că activitățile militare și tensiunile se intensifică în zona din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, iar catastrofa de luna aceasta de la barajul din Zaporojie complică și mai mult situația extrem de dificilă a instalației în ceea ce privește siguranța și securitatea nucleară, a fost foarte important pentru mine să mă deplasez din nou la fața locului pentru a examina evoluțiile de pe teren, inclusiv măsurile în curs și planificate ale centralei pentru a gestiona noile dificultăți legate de apă", a declarat directorul general Grossi.

În timpul șederii la centrala nucleară ZNPP, directorul general Grossi a putut vedea la fața locului cum nivelul rezervorului Kakhovka a scăzut semnificativ dar și că marele bazin de răcire al centralei și diferite canale de la sau din apropierea amplasamentului dețin rezerve suficiente pentru a putea furniza apă de răcire pe termen scurt și mediu în cazul în care rezervorul nu va mai putea fi utilizat.

În prezent, apa din canalul de descărcare al centralei termice Zaporojie (ZTPP) din apropiere alimentează iazurile de pulverizare ale centralei ZNPP, care răcesc cele șase reactoare oprite și combustibilul uzat, și menține plin iazul de răcire separat, compensând în principal evaporarea.

Împreună, canalul de descărcare și iazul mare de răcire pot furniza apă de răcire timp de câteva luni, cu condiția să rămână intacte, deși este dificil de spus exact cât timp pot dura rezervele de apă existente, având în vedere diverși factori externi, cum ar fi evaporarea și orice viitoare scurgeri.   

Există, de asemenea, indicii că unele resurse de apă din rezervorul propriu-zis rămân în prezent disponibile în zonele din apropierea centralei ZNPP - unde pierderea de apă a încetat în urmă cu câteva zile, spre deosebire de alte părți ale rezervorului - dar nu este clar dacă nivelul este suficient de ridicat pentru a o pompa pentru a fi folosită la centrală. 

Împreună cu o echipă de experți ai AIEA, directorul general Grossi a evaluat toate părțile principale ale sistemelor de alimentare cu apă ale amplasamentului, inclusiv porțile care separă iazul mare și canalul de descărcare ZTPP de rezervor, precum și modul în care centrala încearcă să se asigure că aceste corpuri de apă sunt păstrate în siguranță și conservate.

De exemplu, uzina a finalizat activitățile de etanșare și consolidare a porților de izolare pentru a preveni scurgerile. Directorul general Grossi a fost martor la modul în care acestea au fost consolidate cu contragreutăți și nisip.

"Integritatea acestor porți trebuie menținută pentru a se asigura că centrala are suficientă apă pentru răcirea reactoarelor. În același timp, este esențial ca centrala să implementeze o soluție pe termen mai lung. Echipa AIEA poate oferi asistență și consiliere în această activitate", a declarat el.

Măsurile pe care le ia centrala îi oferă un timp suplimentar pentru a pregăti opțiuni suplimentare de alimentare cu apă de rezervă, a adăugat directorul general Grossi.

"Ruperea barajului a identificat puncte vulnerabile în lanțul de alimentare cu apă al uzinei și este nevoie de adaptarea întregului sistem la noua situație. Dar am putut vedea, de asemenea, că uzina ia măsuri concrete pentru a face față acestor provocări, pentru a stabiliza situația și pentru a permite uzinei să asigure o cantitate suficientă de apă de răcire și în viitor. Situația este gravă și necesită o monitorizare continuă și atentă din partea noastră. Dar, deocamdată, este controlată", a declarat el. 

Subliniind situația tensionată din zonă, convoiul directorului general a fost oprit pe drumul de întoarcere de la vizita la fața locului și s-au auzit focuri de armă timp de câteva minute. Însă convoiul nu a fost în pericol imediat, iar AIEA nu deține alte informații cu privire la acest incident.

În timpul misiunii din această săptămână, directorul general a efectuat o nouă rotație a experților AIEA la fața locului, aducând cu el cea de-a noua echipă de acest fel de la înființarea misiunii la fața locului în urmă cu aproape zece luni. Deși rotațiile continuă să aibă loc în mod regulat, au existat mai multe întârzieri și amânări, uneori cauzate de condițiile meteorologice și de situația generală de securitate.

De asemenea, a mers la ZTPP, la câțiva kilometri de centrala nucleară, a cărei stație de distribuție electrică deteriorată a fost folosită în trecut pentru a furniza energie de rezervă de 330 kilovolți (kV) pentru ZNPP. Ultima linie de rezervă de 330 kV a centralei a fost avariată în urmă cu aproape patru luni, iar AIEA a solicitat acces la stația de distribuție pentru a verifica starea acesteia.

Centrala nucleară ZNPP continuă să opereze unul dintre cele șase reactoare în stare de oprire la cald pentru a produce aburul necesar pentru tratarea apelor uzate și pentru un sistem de răcire cu abur care asigură climatizarea încăperilor echipate cu instrumente și sisteme de control importante pentru siguranța și securitatea nucleară. Între timp, centrala explorează, de asemenea, modalități alternative de a satisface nevoile de generare a aburului și de asigurare a răcirii esențiale. Celelalte cinci unități rămân în stare de oprire la rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.7176
Diferența 0.0119
Zi precendentă 4.7057
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.7176 RON
GBP flag1 GBP = 5.9544 RON
CHF flag1 CHF = 5.3172 RON
AUD flag1 AUD = 3.0468 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3484 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4249 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 393.2836 RON
Monede Crypto
1 BTC = 430931.67RON
1 ETH = 14862.75RON
1 LTC = 419.63RON
1 XRP = 5.32RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17423.52-1.22%
BET-BK3252.40-1.36%
BET-EF935.91-1.00%
BET-FI60672.53-0.32%
BET-NG1224.51-1.16%
BET-TR38427.26-1.22%
BET-TRN37350.85-1.22%
BET-XT1494.80-1.12%
BET-XT-TR3240.77-1.12%
BET-XT-TRN3156.69-1.12%
BETAeRO934.89-1.56%
BETPlus2578.32-1.18%
RTL38548.80-1.25%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel