Ultima dată, petrolul marca Brent, de referință în Europa, a costat mai mult de 100 de dolari pe baril în septembrie 2014.
Lipsa investițiilor în petrol și gaze contribuie la creșterea actuală a prețurilor, iar lipsa investițiilor va spori decalajul dintre cererea și oferta de materii prime pe măsură ce economia lumii se redresează, a declarat CEO-ul Exxon Mobil, Darren Woods, citat Bloomberg. În opinia sa, pe termen scurt, o creștere suplimentară a prețurilor petrolului pare cel mai probabil scenariu, dar în timp va exista o creștere a ofertei și reechilibrarea pieței.
Directorii Royal Dutch Shell și TotalEnergies (anterior Total), împreună cu principalii comercianți de mărfuri și bănci, prezic, de asemenea, că petrolul ar putea crește la 100 de dolari pe baril. "Există șansa să atingem 100 de dolari pe baril, dar în următorii ani vom vedea din nou prețuri mici", a declarat Patrick Pouyann, șeful companiei petroliere franceze TotalEnergies. „Suntem obișnuiți cu instabilitatea”, a adăugat el.
Citește și China a descoperit, la ea acasă, rezverve URIAȘE de AUR NEGRU
Săptămâna trecută, președintele consiliului de administrație al firmei Trafigura, Jeremy Veer, a mai spus că anul viitor prețul petrolului ar putea depăși 100 de dolari pe baril. El crede că dinamica pozitivă poate fi determinată de apariția unor probleme de aprovizionare a pieței și de o scădere a rezervelor de materii prime. „Mai avem zece ani din rezerva de 15 ani. Există îngrijorări cu privire la ofertă, care cred că ar putea duce la prețuri mai mari ”, a spus Veer.
Bank of America și Goldman Sachs prognozează, de asemenea, că prețurile petrolului ar putea să ajungă la nivelul de 100 de dolari. Potrivit prognozei BofA, cererea de petrol anul viitor va depăși oferta - va fi de 100,18 milioane de barili pe zi, iar aprovizionarea - 99,79 milioane de barili. Ca urmare, anul viitor prețul petrolului ar putea crește până la nivelul de 100 dolari pe baril, prezic analiștii băncii.
Costul futurilor pentru țițeiul Brent a crescut de la începutul anului cu peste 47% și a depășit 75 de dolari pe baril, cea mai mare valoare din ultimii doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.