Totuși, dezbaterea continua asupra numărului de reduceri care vor urma, informează Reuters.
Banca Centrală Europeană a încercat miercuri să atenueze speculațiile privind o serie de reduceri ale ratei dobânzii, chiar dacă a recunoscut date încurajatoare privind încetinirea creșterii prețurilor și a salariilor, scrie Reuters.
Christine Lagarde a declarat că BCE nu se poate angaja la un anumit număr de reduceri ale ratelor chiar și după ce va începe să reducă costurile de împrumut în vară.
"Deciziile noastre vor trebui să rămână dependente de date, de la o ședință la alta", a declarat Lagarde. "Acest lucru implică faptul că, chiar și după prima reducere a ratei, nu ne putem pronunța pentru o anumită traiectorie a ratei", a declarat ea în cadrul unei conferințe la Frankfurt.
Cu toate acestea, "nevoile excepționale de investiții care decurg din provocările legate de tranziția climatică, transformarea digitală și schimbările geopolitice pot avea un impact pozitiv persistent asupra ratei naturale a dobânzii", a spus Isabel Schnabel, membră a Consiliului BCE.
Piețele monetare estimează trei reduceri ale dobânzilor până în decembrie, cu posibilitatea unei a patra reducere, ceea ce ar reduce rata de 4% pe care BCE pentru depozitele bancare la 3,25% sau 3%.
Inflația în zona euro a scăzut de la o creștere procentuală de două cifre în toamna anului 2022 la 2,6% luna trecută.
Lagarde a lăsat să se înțeleagă că această scădere va fi probabil "mai durabilă și mai puțin dependentă de ipotezele privind prețurile materiilor prime" decât în trecut, datorită unei scăderi așteptate a inflației de bază, care elimină prețurile volatile la alimente și energie.
Ea a salutat, de asemenea, datele BCE care arată că creșterea anuală a salariilor a încetinit de la 4,4% în ianuarie la 4,2% în martie.
Pe de altă parte, creșterea economică a zonei euro a stagnat, iar guvernatorul băncii centrale spaniole, Pablo Hernandez de Cos, a declarat că există unele dovezi că majorările de dobândă ale BCE au un impact mai mare decât se anticipa.
BCE va organiza ședințe de politică monetară la 11 aprilie, 6 iunie, 18 iulie, 12 septembrie, 17 octombrie și 12 decembrie.
Frederik Ducrozet, șeful departamentului de cercetare macroeconomică de la Pictet Wealth Management, a declarat că comentariile lui Lagarde de miercuri vor constitui baza pentru atingerea unui consens între factorii de decizie politică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.