Astfel că în cadrul șefinței de urgență s-a dezbătut și adoptat proiectul de Ordonanță de Urgență” privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA și FEADR, aferente politicii agricole comune, precum și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2023-2027 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării.
Este vorba de un fond în valoare de 1 miliar de euro.
Sinteza noii OUG
Se modifică Legea fondului funciar nr. 18/1991 pentru a prelungi termenul de soluționare a cererilor de restituire a terenurilor agricole și forestiere până la 31 decembrie 2023, pentru a clarifica condițiile de acordare a despăgubirilor, pentru a reglementa situația proprietarilor care au obținut titluri de proprietate în străinătate și pentru a stabili criteriile de recunoaștere a certificatelor de atestare a dreptului de proprietate emise în străinătate.
Se modifică Legea privind stimularea dezvoltării regionale nr. 315/2004 pentru a prelungi termenul de implementare a programelor operaționale regionale până la 31 decembrie 2023, pentru a clarifica condițiile de eligibilitate și procedura de selecție a proiectelor, pentru a reglementa situația beneficiarilor care au obținut finanțare din fonduri europene în străinătate și pentru a stabili criteriile de recunoaștere a certificatelor de conformitate emise în străinătate.
Se modifică Legea privind sprijinul acordat producătorilor agricoli nr. 36/2020 pentru a prelungi termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 31 decembrie 2023, pentru a clarifica condițiile de acordare a sprijinului cuplat, pentru a reglementa situația producătorilor care au obținut subvenții în străinătate și pentru a stabili criteriile de recunoaștere a certificatelor de calitate emise în străinătate.
Se modifică Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Zootehnie nr. 74/2011 pentru a prelungi termenul de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate până la 31 decembrie 2023, pentru a clarifica condițiile de participare la concursurile de angajare și promovare, pentru a reglementa situația angajaților care au obținut diplome sau certificate profesionale în străinătate și pentru a stabili criteriile de recunoaștere a certificatelor de competențe profesionale emise în străinătate.
Se abrogă Ordonanța Guvernului nr. 26/2020 privind unele măsuri în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale în contextul pandemiei COVID-19.
România risca pierderea a peste un miliard de euro
În nota de fundamnetare a ordonanței adoptate se arată că: ”Neadoptarea prezentei ordonanțe de urgență este de natură să întârzie punerea în aplicare a PS 2023-2027, încheierea contractelor de finanțare/ emiterea deciziilor de plată și efectuarea plăților pentru cererile depuse în 2023 și implicit absorbția fondurilor europene nerambursabile, ducând la pierderi de cca 1 mld. euro și în final compromiterea cu repercusiuni foarte grave pe întreaga perioadă de programare” se arată în documentul care mai arată spune că: ”Neadoptarea prezentei ordonanțe de urgență este de natură să împiedice absorbția fondurilor FEADR și FEGA, să genereze pierderi directe și indirecte fermierilor, procesatorilor și lanțurilor de aprovizionare, să compromită grav procesul de modernizare a sectorului agricol, industria alimentară și dezvoltare rurală, să mențină blocaje și ambiguități pe fluxurile financiare ale FEADR și FEGA să întârzie și să facă ineficiente măsurile de redresare a mediului economic post pandemic, cu consecințe severe în asigurarea securității alimentare și realizării și valorificării producțiilor agricole”, se spune în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.