Alegerea șefului AIEA se va desfășura după un ritual similar cu cel în care este ales Papa. Cei 35 de ambasadori ai agenției vor intra într-o încăpere sigilată din sediul central din Viena, lunea viitoare. Doi avocați care vor îndeplini rolul de martori vor păzi urna în care ambasadorii vor pune rând pe rând voturile. Voturile se vor număra iar dacă nimeni nu primește două treimi, procesul se reia.
Este numai pentru a 6-ea oară când se apelează la această metodă la care guvernatorii din boardul AIEA participă la acest bizar ritual care este foarte asemănător cu cel prin care cardinalii catolici își aleg Papa.
Bomba atomică a lui Ceaușescu. Faptele și legenda
Noul lider va trebui să verifice inspecțiile din Iran cât și curăția care trebuie să continue la centrala nucleară de la Fukushima și să negocieze înțelegerea cu Arabia Saudită. Apoi mai este președintele Turciei care nu ar trebui să aibă arme nucleare și mai trebuie ținut sub supraveghere și Kim Jong Un care ține strâns de arsenalul său.
Argentinianul Rafael Grossi este unul dintre favoriți și concurează cu directorul general interimar, românul Cornel Feruță și Lassina Zerbo din Burkina Faso.
Cel care va câștiga acest post va trebui să gestioneze instituția care datează din timpul Războiului Rece și a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru că a ajutat la prevenirea utilizării energiei nucleare ca armă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.