Printre altele, echipa de implementare va avea ca atribuțiuni respectarea termenului estimat pentru finalizarea fiecărei activități și a proiectului în general, încadrarea în bugetul aprobat, procurarea resurselor materiale solicitate, respectarea condițiilor de eligibilitate, respectarea obligațiilor care decurg din contractul de finanțare.
1. Managerul de proiect
El va coordona eficient toate activitățile proiectului, cu scopul atingerii obiectivelor stabilite, la cele mai înalte standarde de calitate. Ce trebuie concret, să facă:
- coordonează activitatea celorlalți membri ai echipei de implementare a proiectului
- asigură fluxul informațional în cadrul echipei de proiect,
- monitorizează în timp real progresul înregistrat, comparativ cu obiectivele propuse,
- adoptă măsurile de rigoare în caz de abateri sau situații dificile în proiect,
- comunică cu finanțatorul, conducerea societății și factorii implicați în proiect.
2. Responsabilul financiar
Orice proiect presupune cheltuirea de resurse financiare, în scopul procurării celorlalte resurse necesare implementării proiectului: echipamente, utilaje, dotări, mobilier, diverse servicii, resurse umane și altele.
- va ține evidența cheltuielilor efectuate, înregistrând distinct cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului,
- va autoriza plățile efectuate în cadrul proiectului,
- va planifica și elabora documentația necesară achizițiilor din cadrul proiectului, ținând cont de prevederile finanțatorului și legislația din domeniul achizițiilor publice aplicabile.
Evidența contabilă primară a proiectului o va asigura contabilul sau echipa de contabili a societății, iar responsabilul financiar va asigura coordonarea acestora. În cadrul unei finanțări nerambusabile, se impune deschiderea unui cont bancar separat pentru operațiunile de plăți și încasări în cadrul proiectului și păstrarea unei evidențe distincte, cu ajutorul conturilor contabile analitice.
3. Responsabilul tehnic
În cadrul proiectului, responsabilul tehnic este însărcinat cu urmărirea achizițiilor de resurse materiale necesare implementării în bune condiții a proiectului. Resposabilul tehnic va proiecta fluxul tehnologic și va cunoaște în detaliu informații despre echipamentele și utilajele necesare.
4. Responsabilul juridic
Implementarea unui proiect implică, de asemenea, întocmirea unor contracte și asumarea de responsabilități față de finanțator, partenerii proiectului, furnizorii de materii prime, personalul de execuție necesar în diverse etape ale implementării.
5. Responsabilul cu achizițiile publice
Prin contractul de finanțare, beneficiarului îi revine sarcina de a organiza proceduri de achiziție publică pentru achizițiile prevăzute în cadrul proiectului, asigurând respectarea termenelor de pregătire a ofertelor, verificarea lor, formularea contestațiilor și soluționarea acestora, va urmări ca toate cheltuielile să se încadreze în bugetul alocat.
6. Secretarul
Uneori neglijat, secretarul proiectului are atribuții importante. El se ocupă de toate sarcinile repetitive ale proiectului. Asigură, de asemenea, fluxul informațional dintre managerul de proiect și membrii echipei de implementare, pe de o parte, dar, pe de altă parte, și dintre managerul de proiect și factorii externi interesați de implementarea proiectului: finanțator, grup-țintă etc.
Citește și Idei de afaceri pentru oricine
De precizat că, în funcție de complexitatea proiectului, în echipa de proiect mai trebuie incluși experți în resurse umane, comunicare, informare și publicitate sau altele. Totodată, alte servicii necesare pentru buna derulare a unui proiect vor fi externalizate:
- auditorul financiar
- consultantul în afaceri pentru asigurarea managementului contractului de finanțare
- instrument util în planificarea resurselor umane ale afacerii, precum Diagrama RACI, care vine de la ”Responsible” (responsabil), „Accountable” (autoritate), Consulted (consultat), „Informed” (informat).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.