Într-un interviu acordat redactorului-şef al agenţiei de presă britanice, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a spus că prima mobilizare din Rusia după Al Doilea Război Mondial nu este o surpriză, dar aceasta va escalada conflictul din Ucraina început prin invazia rusă din 24 februarie.
Preşedintele rus a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".
''Ne vom asigura că nu există nicio neînţelegere la Moscova despre modul exact cum vom reacţiona. Desigur, asta depinde de ce fel de situaţie sau ce fel de arme pot folosi ei. Lucrul cel mai important este să împiedicăm să se întâmple acest lucru şi iată de ce am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia în legătură cu consecinţele fără precedent'', a subliniat Jens Stoltenberg, cu referire la orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova.
În discursul difuzat miercuri dimineaţă, Vladimir Putin a afirmat: ''Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, atunci vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul - aceasta nu este o cacealma''.
Rusia posedă ''numeroase arme pentru a riposta'', a adăugat liderul rus.
Stoltenberg a ţinut să precizeze că NATO ''nu se va angaja într-o retorică nucleară periculoasă şi nechibzuită de acelaşi fel ca a preşedintelui Putin'' întrucât Alianţa Nord-Atlantică, formată din 30 de ţări, nu caută confruntarea cu Rusia, ci încearcă pur şi simplu să protejeze Ucraina şi să prevină o escaladare a conflictului.
''Discursul este o escaladare, dar nu şi o surpriză. De aceea, noi am fost pregătiţi. Vom rămâne calmi şi vom continua să sprijinim Ucraina. Discursul preşedintelui Putin arată că războiul nu se desfăşoară conform planurilor preşedintelui Putin. El a făcut o mare eroare de calcul'', a declarat Jens Stoltenberg.
''Este dificil de văzut o soluţie pe termen scurt atât timp cât Rusia nu acceptă că Ucraina este o naţiune suverană, independentă. Aşadar, mă tem că singura cale de a încheia acest război este de a demonstra că preşedintele Putin nu va câştiga pe câmpul de luptă. Când va realiza asta, el va trebui să se aşeze şi să negocieze un acord rezonabil cu Ucraina'', a accentuat secretarul general al NATO.
El a adăugat că membrii alianţei au demonstrat un sprijin fără precedent pentru Ucraina şi că ţările NATO trebuie acum să-şi completeze stocurile de arme şi muniţii. În acest sens, NATO se află într-un dialog strâns cu industria apărării.
Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a menţionat China printre provocările de securitate cărora NATO trebuie să le facă faţă, dar a precizat că nu consideră Beijingul un adversar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.