Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean a declarat: ”Am semnat, ieri, cu Transelectrica unul dintre cele mai mari contracte de investiție pentru modernizarea și eficientizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice, în valoare de 56,2 milioane de euro. Cred că investițiile strategice pentru dezvoltarea extinsă a rețelei de transport, în condiții de sustenabilitate, alături de planuri investiționale ambițioase și proiecte unice pentru România, pot combate efectele schimbărilor climatice, preveni poluarea, menține independența energetică a României și stabilitatea resurselor în regiune.
Secretariatul General al Guvernului este coordonator pentru implementarea investiției „Eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice” finanțată prin componenta REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență.
Contractul semnat ieri constă în trei sub-investiții: Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) și instalații de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne instalate în stațiile CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 29.557.000 de euro, Retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 18.240.000 de euro și Optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date – Teletrans SA, filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 8.440.200 de euro.
Investițiile presupun montarea în 29 de stații electrice de transformare din totalul de 81 de stații din rețeaua electrică de transport a unor instalații de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice. Investiția este una off-grid în cadrul căreia centralele electrice fotovoltaice și bateriile de stocare vor fi utilizate numai pentru a alimenta cu energie electrică o parte din serviciile interne ale stațiilor.
SMART SA va fi dotată cu echipamente tehnologice adecvate pentru asigurarea serviciilor de mentenanță a RET la cele mai înalte standarde de calitate, iar serviciile de întreținere furnizate de SMART SA pentru Rețeaua Electrică de Transport din România vor fi digitalizate. Noile echipamente vor permite utilizarea tehnologiei LST (Lucru Sub Tensiune), care presupune efectuarea intervențiilor pe liniile și in stațiile RET fără deconectarea acestora de sub tensiune, cu efecte pozitive asupra calității serviciilor de mentenanță prestate pentru rețeaua națională de transport al energiei electrice, prin reducerea cu 50% a numărul mediu de ore de intervenție și a numărului acestora.
De asemenea, va crește reziliența cibernetică a rețelei de transport a energiei electrice și a Sistemului Electroenergetic Național, prin modernizarea rețelei de comunicații (echipamente și software) și crearea unui centru de date. Nivelul de disponibilitate tehnică a infrastructurii de fibră optică va crește până la 99,5%, contribuind în mod direct la asigurarea stabilității și siguranței în funcționare a SEN.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.