Pe măsură ce pandemia globală COVID-19 continuă să crească la nivel mondial, numărul pacienților care se recuperează și care se confruntă, de asemenea, cu probleme post-infecție, crește. "Oboseala este un simptom comun la cei care prezintă infecție simptomatică COVID-19. În timp ce caracteristicile prezente ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost bine caracterizate, consecințele pe termen mediu și lung ale infecției rămân neexplorate", explică dr. Townsend.
„În special, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că SARS-CoV-2 are potențialul de a provoca oboseală persistentă, chiar și după ce cei infectați s-au vindecat după boală. Studiul a investigat dacă există o relație între oboseala severă și o varietate de parametri clinici. Am examinat, de asemenea, persistența markerilor bolii dincolo de rezolvarea clinică a infecției”, a explicat Townsend.
Autorii au folosit o scară frecvent utilizată pentru a determina oboseala la pacienții recuperați, numită Scorul de oboseală Chalder (CFQ-11). Ei au analizat, de asemenea, severitatea infecției inițiale a pacientului (necesitatea internării și îngrijirea critică / intensivă), precum și bolile lor preexistente, inclusiv depresia. Ei au analizat, de asemenea, diferiți markeri de activare imună.
COVID-19. Oamenii de știință din Marea Britanie AVERTIZEAZĂ
Studiul a inclus 128 de participanți (cu vârsta medie de 50 de ani și 54% femei) care au fost recrutați consecutiv la o medie de 10 săptămâni după recuperarea clinică, după infecția cu SARS-CoV-2. Mai mult de jumătate au raportat oboseală persistentă (52,3%; 67/128) în acest moment.
Dintre pacienții evaluați în acest studiu, 71/128 (55,5%) au fost internați în spital și 57/128 (44,5%) nu au fost internați. „Sa constatat că oboseala are loc independent de internarea în spital, afectând în mod egal ambele grupuri”, explică dr. Townsend.
Nu a existat nicio asociere între severitatea COVID-19 (necesitatea internării, oxigen suplimentar sau îngrijire critică) și oboseală după COVID-19. Deși femeile au reprezentat puțin peste jumătate dintre pacienții din studiu (54%), două treimi dintre cei cu oboseală persistentă (67%) erau femei. Și în timp ce doar o persoană din 61 (1,6%) fără oboseală a avut antecedente de anxietate sau depresie, această proporție a fost de 13,4% (9/67) la cei cu oboseală persistentă.
Autorii concluzionează că: ”Descoperirile noastre demonstrează o povară semnificativă a oboselii post-virale la persoanele cu infecție anterioară cu SARS-CoV-2 după faza acută a bolii COVID-19. Acest studiu evidențiază importanța evaluării celor care se recuperează după COVID-19 pentru simptome de oboseală severă, indiferent de gravitatea formei bolii. De asemenea, susține utilizarea intervențiilor non-farmacologice pentru gestionarea oboselii. Aceste intervenții vor trebui adaptate la nevoile individuale dintre pacienți și poate include modificarea stilului de viață, terapia comportamentală cognitivă și exercițiile de auto-ritm, acolo unde sunt tolerate”, conchid cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.