Spania se confruntă în prezent cu o secetă dramatică. Nivelul rezervoarelor în care se stochează apa pluvială în vederea utilizării în lunile secetoase, a scăzut în prima săptămână a lunii mai la 48,9% din capacitatea totală, ba chiar mai mult în Catalonia (nord-est) și Andaluzia (sud), două dintre cele mai afectate regiuni.
Situație dramatică
Aceste măsuri de urgență au fost prezentate presei la finalul unui Consiliu de Miniștri extraordinar convocat special pentru a discuta această problemă, o ilustrare atât a dramatismului situației, cât și a importanței pe care guvernul o acordă acesteia de guvernul premierului Pedro Sánchez.
Din acest total de 2,19 miliarde de euro, mai puțin de două treimi, adică 1,4 miliarde de euro, vor fi folosiți pentru construcția de noi infrastructuri pentru remedierea deficitului de apă, în special instalații de desalinizare a apei sau sisteme de creștere a reutilizarii apelor uzate.
Ajutor pentru fermieri
Restul de 784 de milioane de euro vor fi alocate ajutoarelor pentru agricultură, din care aproape jumătate vor fi folosite pentru sprijinirea crescătorilor de animale și a producătorii de lapte. „Spania este o țară obișnuită să se confrunte cu perioadele de secetă, dar din cauza schimbărilor climatice avem o incidență mult mai mare a episoadelor tot mai dese și mai intense”, a declarat ministrul pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, în cadrul unei conferințe de presă.
Au renunțat la lucrările agricole de primăvară
Lipsa apei de care suferă țara a determinat mulți fermieri să renunțe la semănatul de primăvară, în special la cereale și semințe oleaginoase, cu riscul de a provoca penurie de alimente și o explozie a prețurilor produselor în cauză. După un an 2022 deja foarte prost din punct de vedere al precipațiilor și al temperaturilor, Spania a înregistrat anul acesta cea mai caldă și mai uscată lună aprilie din 1961, începutul seriei statistice care servește drept comparație pentru Agenția Națională de Meteorologie (AEMET).
COAG, principalul sindicat fermierilor din Spania, estimează că 60% din terenul agricol este în prezent „asfixiat” de lipsa ploilor, chiar dacă sud-estul țării, datorită irigațiilor frenetice, este considerat „grădina de legume” a Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.