"Partea de hard cred că în principal este rezolvată sau rezolvabilă. Avem nevoie doar de fonduri. Avem destul de multe fonduri. Uneori avem prea multe fonduri şi asta generează o problemă. Atrage tot felul de interese, de exemplu. Sau o problemă de capacitate de absorbţie. (...) Partea de soft şi de mentalitate, acelea sunt mai dificile. În special când vorbim de tehnologii în mediul public. În rândul funcţionarilor publici există o reticienţă. Ea este firească, am văzut-o cu toţii şi în alte state. Reflexul funcţionarului public este să spună 'înseamnă că rămân fără un job, înseamnă că voi fi înlocuit', deşi experienţa altor state ne arată că nu îşi pierde nimeni jobul, ci doar capătă un loc de muncă, un loc de muncă cu mai mult sens, în care nu mai faci activităţi repetitive, ci ai un rost", a spus Burduja la evenimentul "România Viitorului", organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării la Universitatea Politehnica Bucureşti.
Potrivit ministrului, tehnologie are şi rolul "de a ne menţine informaţi" sau de a ne ajuta să căpătăm informaţii.
Digitalizare. Mariu Budăi: Avem programe de dobândire a competențelor digitale
Ministrul Muncii, Mariu Budăi, a vorbit, la evenimentul organizat de trustul DCMedia Group, despre muncitori alfabetizați digital, despre programele aflate în derulare în acest sens.
La nivelul Ministerului Finanțelor există o îngrijorare și un studiu referitor la faptul că multe dintre din salariile din industria de UT se plătesc pe companii, cumva mascat, pentru a se fenta, ca să spunem așa, anumite taxe. La nivelul Ministerului Muncii există astfel de studii? Acesta pare a fi și motivul pentru care se dorește, cumva schimbarea legislației pe zona de impozitare în IT.
”Într-adevăr, la nivelul Guvernului României se află în analiză un proiect de act normativ în acest scop, având ca obiectiv de reglemenatare, de fapt o reașezare a tuturor chestiunilor fiscale în vederea obținerii unui regim echitabil fiscal. Există această problemă, nu o putem ignora. Avem analize în acest sens și mă refer la PFA-urile din IT și cu siguranță vom veni și cu o soluție”, a spus ministrul Budăi.
Și ultima întrebare ca să încheiem într-un mod optimist, ca să spun așa, s a vorbit destul de mult astăzi despre alfabetizare digitală. Vedem ce se întâmplă în Europa și nu putem avea o transformare digitală fără a avea oameni alfabetizați digital. Vă gândiți, la nivelul Ministerului Muncii, cumva, la programe de reconversie, de pregătire profesională, să ajutați, pentru că știm că sunt anumite anumite cursuri la nivelul Agenției de Ocupare și Formare Profesională, dar sunt pentru cu totul altceva, a întrebat moderatorul dezbaterii, Elena Cristian.
”Avem și astfel de programe, pentru că am schimbat un pic agenda Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă pentru sectorul privat. Eu consider că investiția în formarea profesională continuă a resursei umane poate determina și determină valoarea adaugată pentru lucrători, cât și pentru angajatori. Am programat, avem programe, măsuri și instrumente care să răspundă acestei provocări prin Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu finanțare din Fondul Social European Plus, dar și cu finanțare de la bugetul de stat, cu obiectivul final dobândirea sau dezvoltarea competențelor, exercitarea drepturilor persoanelor. Avem programe de dobândire a competențelor digitale structurate pe diferite niveluri și aici mă refer la inginer intermediar sau avansat si aceste programe vor fi puse în aplicare. Reiau cu ceea ce am spus la începutul acestei întâlniri, și anume că investiția în formarea profesională continuă a resursei umane este foarte importantă”, a anunțat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.