Sebastian Burduja, despre cel mai important proiect energetic pentru România

Delia Gheață |
Data publicării:
Înaltă tensiune
Înaltă tensiune

Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) este probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani şi trebuie accelerat, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta s-a întâlnit, luni şi marţi, cu conducerea companiilor Transelectrica, Taqa, Meridiam, Fluor şi E-Infra în cadrul colaborării pentru realizarea Interconectorului HVDC 5000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA şi a viitoarei magistrale Tuzla-Podişor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, în timpul întâlnirii, grupul de lucru a prezentat progresul semnificativ realizat şi paşii concreţi ce vor fi făcuţi în perioada imediat următoare pentru implementarea cu succes a proiectului, concluzionând asupra principalelor direcţii de urmat.

Calendarul de implementare a proiectului continuă cu încheierea unui acord de cooperare între părţi în vederea realizării studiului de fezabilitate necesar.

"Este probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani şi suntem obligaţi să îl accelerăm, având în vedere obiectivul pe care mi l-am asumat: România, pilon de dezvoltare şi securitate energetică pentru întreaga regiune. Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea reţelei de transport a energiei electrice a României şi va asigura evacuarea cantităţilor semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investiţiilor strategice ale României în Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum şi în proiectele eoliene offshore şi onshore din zona Dobrogea. În plan internaţional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie şi creşterea securităţii alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susţinând creşterea posibilităţilor de export a energiei electrice către ţările vecine", a declarat Burduja.

În context, Ministerul Energiei subliniază că, pentru statul român, asigurarea securităţii şi independenţei energetice reprezintă obiectivul esenţial, în contextul riscurilor de securitate din regiune, în acord cu obiectivele europene în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

"România face progrese concrete pentru îndeplinirea principalelor obiective asumate în cadrul noii politici energetice şi climatice asumate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2030 şi pentru perspectiva anului 2050. Aceste obiective au rolul de a asigura în mod eficient tranziţia sectorului energetic românesc către producţia de energie curată. În contextul extinderii rapide a capacităţilor de producţie la nivel european, consolidarea şi stabilizarea sistemului energetic devin esenţiale", se mai arată în documentul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 384235.28RON
1 ETH = 8396.56RON
1 LTC = 382.80RON
1 XRP = 9.47RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel