"În Valea Jiului am reuşit să rezolvăm o problemă care se lăsa aşteptată de ani de zile şi să dăm un viitor pentru cei 2.032 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului şi oamenii de acolo au stat în permanenţă cu temerea că nu vor putea fi plătiţi.
Am reuşit să înfiinţăm o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului. Ea pleacă, practic, de la o foaie curată, fără datorii. Pleacă, de asemenea, cu activele de la Complexul Energetic Hunedoara. Acestea au fost date în plată şi le-a preluat noua companie. Asta înseamnă cele patru mine şi instalaţiile aferente, plus termocentrala de la Paroşeni", a spus Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a declarat că a coborât în subteranul minei Livezeni, care este singura dintre cele patru mine mecanizate, echipate cu un utilaj de fabricație sovietică din anii '80. "Specialiștii de la Complexul Energetic au depus eforturi remarcabile pentru a menține acest utilaj în funcțiune, și cu succes, devenind astfel un exemplu impresionant al creativității românești. Este cu adevărat uimitor faptul că acest utilaj continuă să producă cărbune în prezent", a subliniat demnitarul.
Care sunt planurile din sectorul energetic
"Practic, ne dorim nu doar un pansament pentru Valea Jiului şi să spunem că, în conformitate cu angajamentele României din PNRR, din Legea decarbonizării, vorbim despre 2030, respectiv 2032 pentru punerea în siguranţă a celor patru mine în două etape, ci şi de noi proiecte pentru această nouă companie.
Direcţiile pe care mergem sunt posibila explorare şi exploatare a cuarţului şi suntem într-o corespondenţă cu ANRM pentru a vedea dacă este posibil, din perspectiva reglementărilor, să facem asta. Ulterior vom face şi analiză economică. De asemenea, grupul pe gaz în parteneriat cu Romgazul. Acolo ne uităm inclusiv la soluţii de captare de dioxid de carbon, pentru că vom avea această problemă mai devreme sau mai târziu.
Putem produce pe gaz, dar tot este o sursă de producţie poluantă, sigur, mult mai prietenoasă cu mediul decât cărbunele, dar tot poluează. De asemenea, două posibile microhidrocentrale din Valea Jiului şi, nu în ultimul rând, un set de proiecte în zona parcurilor fotovoltaice, pentru care deja Complexul Energetic Valea Jiului a identificat terenurile necesare. Sunt capacităţi în jur de 20-30 de megawaţi putere instalată, pe care ne-am dori să le realizeze în parteneriat cu Hidroelectrica, Hidroelectrica având deja experienţa unor companii de proiect, împreună cu OMV Petrom sau cu Tinmar pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice", a mai explicat Sebastian Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.