Taiwanul, care constituie cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei şi un potenţial punct fierbinte din punct de vedere militar, a acuzat o creştere a activităţii militare a Chinei în apropierea sa în ultimele luni, în contextul în care Beijingul îşi intensifică eforturile de a-şi exercita suveranitatea asupra insulei, relatează Agerpres.
Potrivit marinei chineze, grupul naval, condus de Liaoning, primul portavion al Chinei devenit operaţional, desfăşoară exerciţii 'de rutină' în apele din apropierea Taiwanului. 'Exerciţii similare vor fi întreprinse pe baze regulate în viitor'.
Duminică, Ministerul Apărării al Japoniei a comunicat că Liaoning, însoţit de cinci nave de escortă, a traversat strâmtoarea Miyako în drum spre Pacific.
Cotidianul de mare circulaţie Global Times, publicaţie a Partidului Comunist Chinez, a scris că din acest grup face parte şi Nanchang, primul din puternica flotă de distrugătoare de tip 055 care au intrat în serviciu anul trecut.
Citește și: De ce Rusia întârzie aprobarea vaccinului din China
Liaoning şi nava sa soră Shandong au mai efectuat exerciţii sau au navigat în preajma Taiwanului în trecut.
În decembrie 2019, cu puţin înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de pe insulă, Shandong a navigat prin Strâmtoarea Taiwan, o manevră condamnată de Taipei drept o tentativă de intimidare.
China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce insula sub controlul său.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen supervizează o modernizare a armatei, care include achiziţia de echipamente noi precum corvete 'invizibile' 'distrugătoare de portavioane'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.