"Prevederile art. 24 din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevăd posibilitatea, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat de a opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, care să nu depăşească suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.7/2023 și a Ordonanței de Urgență nr. 47/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 19 din 6 ianuarie 2023, respectiv în Monitorul Oficial, Partea I nr. 466 din 26 mai 2023, articolul 24 a fost modificat, prin acordarea posibilității, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat de a opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, care să nu depăşească suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Având în vedere aceste aspecte, a fost elaborat prezentul proiect de hotărâre a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, prin care se aprobă și modalitatea de decontare a carburantului necesar autoturismului persoanelor cu handicap precum și indexarea limitelor prevăzute precum și modalitatea de acordare de bonuri de carburant pe suport hârtie și a bonurilor valorice pe suport electronic", scrie în nota de fundamentare a hotărârii.
Care sunt modificările
Prin proiectul de hotărâre se propun modificări și completări ale Hotărârii de Guvern nr. 1017/2018 și ale Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, astfel:
Textul proiectului de HG prevede trei modalități alternative de acordare a facilităților de transport și anume:
- acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie;
- bonuri valorice pe suport electronic denumite carduri de carburant;
- decontarea bonurilor fiscale de combustibil.
De asemenea, se aprobă modalitatea de decontare a carburantului, de acordare de bonuri de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic în vederea deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, a părintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii şi faptul că actualizarea sumelor prevăzute la art. 24, alin. (9) se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în funcţie de indicele de inflaţie.
În acest sens, pentru simplificarea procedurii, opțiunea se exprimă în baza unei cereri, care poate fi depusă letric, electronic sau la registratura DGASPC în a cărei rază teritorială domiciliază persoana cu handicap, inclusiv de către reprezentantul legal al acesteia, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție socială.
Prin prezentul proiect se introduc noi anexe la metodologie, respectiv Anexele 5-13, care fac parte integrantă din metodologie și care stabilesc modelele de solicitare/acordare/de asigurare a decontării transportului interurban gratuit pentru persoanele cu dizabilități.
De asemenea, se stabilește modelul cererii pentru exprimarea opțiunii, cererii pentru decontarea carburantului, care trebuie să cuprindă și acordul persoanei privind prelucrarea datelor cu caracter personal, documentele necesare precum și modalitatea de acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie și a bonurilor valorice pe suport electronic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.