Proiectul de lege privind sistemul public de pensii urmează să fie aprobat de Guvern în trimestrul II al anului viitor, în Parlament - în trimestrul IV din 2022 şi va intra în vigoare în primul trimestru din anul 2023, a anunţat joi premierul Florin Cîţu.
"Să vă dau şi calendarul: aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii - în trimestrul II din 2022, deci aici este borna, adoptarea în Parlament a noii Legi privind sistemul de pensii - în trimestrul IV 2022. Noua lege privind sistemul de pensii intră în vigoare în primul trimestru din anul 2023. Deci acestea sunt ţintele de care ne vom ţine şi, acum, intrăm în dezbaterea proiectului. Veţi vedea public, repet, procedura prin care vom avea aceste legi va fi una transparentă", a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.
Întrebat dacă în privinţa stagiului complet de cotizare, 35 de ani, şi a stagiului minim, 15 ani, aşa cum sunt menţionate şi în PNRR, vor interveni modificări, premierul a spus: "Nu. Acesta este, ce avem în PNRR acum este clar, dar eu vreau să vă spun că reforma pensiilor sau să faci un sistem de pensii sustenabil nu este aşa uşor".
Florin Cîțu anunță majorarea salariului minim. La cât ajunge și când
"Este nevoie mai mult decât de o lege. Este o întreagă filosofie de schimbare, pentru că trebuie să luăm în calcul şi ce se întâmplă cu pensiile private, nu? Cum le susţinem şi pe acestea, deci sustenabilitatea sistemului de pensii va implica, din punctul meu de vedere, mai multe proiecte de legi în perioada următoare. În PNRR este ceea ce putem să vedem noi astăzi. În funcţie de cum adoptăm proiecte de legi şi vedem cum funcţionează, putem să le modificăm. Ţările care au făcut şi au modificat sisteme de pensii ca să se asigure de sustenabilitatea sistemului de pensii, au făcut aceste modificări în timp. De obicei, durează şase, opt, zece ani o astfel de reformă a pensiilor. Deci nu se întâmplă totul peste noapte", a completat Cîţu.
Şeful Executivului a subliniat că în 2023 va fi făcut "un prim pas în direcţia corectă pentru sustenabilitatea sistemului de pensii".
Întrebat dacă în 2023 am putea să avem parte de prima creştere a vârstei de pensionare pentru femei, având în vedere că în PNRR se precizează că aceasta ar urma să crească gradual, Cîţu a spus: "Este posibil".
"Aţi văzut că şi în Germania există astfel de modificări, ele se întâmplă gradual, e adevărat, pe an, o dată pe an, cred că un an se adaugă, ceva de genul ăsta. Nu ştiu exact care va fi dinamica, vom vedea în legea pensiilor care va fi dinamica", a mai declarat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.