Meng, care a fost reținută în Canada din 2018, a acceptat un acord de amânare a urmăririi penale, care a fost consemnat la dosar în timpul unei audieri la tribunalul federal din Brooklyn, vineri după-amiază. Ea va recunoaște unele fapte ilegale, iar procurorii federali vor amâna și apoi, în cele din urmă, vor renunța la acuzațiile împotriva ei, a spus persoana respectivă. Ca parte a acordului, ea nu va pleda vinovată, notează The New York Times.
Cazul a devenit un simbol al relației tumultoase dintre două superputeri globale, Statele Unite și China, care se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii și a creat o provocare diplomatică care a pus Canada la mijloc.
Acordul de eliberare a doamnei Meng ar putea semnala o abordare mai conciliantă a poziției Washingtonului față de Beijing sub administrația Biden.
Saga unei arestări discutabile
Meng Wanzhou, care a apărut prin videoconferință pentru audierea de vineri, a pledat nevinovată la acuzațiile care i se aduc.
Autoritățile canadiene au arestat-o pe dna Meng, în vârstă de 49 de ani, director financiar al gigantului tehnologic, în decembrie 2018 pe Aeroportul Internațional din Vancouver, la cererea Statelor Unite. Dna Meng, fiica fondatorului și director general al Huawei, Ren Zhengfei, a devenit instantaneu unul dintre cei mai cunoscuți deținuți din lume.
Citește și: Huawei dă în judecată Statele Unite ale Americii
În ianuarie 2019, Departamentul de Justiție a pus-o sub acuzare pe dna Meng și pe Huawei, compania de telecomunicații fondată de tatăl ei, Ren Zhengfei. Firma și directorul financiar al acesteia au fost acuzate că timp de zece ani au depus eforturi de a fura secrete comerciale, a obstrucționa o anchetă penală și a eluda sancțiunile economice impuse Iranului.
Alterarea relațiilor SUA cu China
Acuzațiile au subliniat eforturile administrației Trump de a lega direct Huawei de guvernul chinez, după ce a suspectat de mult timp că firma a lucrat pentru a promova ambițiile economice și politice ale Beijingului și a submina interesele americane.
Eliberarea doamnei Meng ar putea juca un rol în soarta a doi canadieni încarcerați în China
China i-a reținut pe fostul diplomat Michael Kovrig și pe omul de afaceri Michael Spavor, la scurt timp după arestarea doamnei Meng, în ceea ce a fost considerat pe scară largă în Canada drept o diplomație a ostaticilor. China a negat că cele doup cazuri ar avea legătură între ele. În august, un tribunal din nord-estul Chinei l-a condamnat pe Spavor la 11 ani de închisoare după ce l-a declarat vinovat de spionaj.
Pe tot parcursul audierii sale de extrădare din Canada, echipa de apărare a doamnei Meng a susținut că președintele Donald J. Trump a politizat cazul ei și că drepturile ei au fost încălcate atunci când a fost arestată în Vancouver iar acuzațiile care i se aduc șefei Huawei sunt nefondate și neadevărate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.