Un euro digital ar putea fi lansat în 3 - 4 ani, însă, chiar şi aşa, bancnotele vor fi disponibile atâta timp cât va fi cerere pentru ele, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru Les Echos, preluat de Reuters.
Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.
"Suntem într-o fază preliminară în care ne comparăm notiţele cu privire la progresele făcute", a spus Fabio Panetta, în interviul publicat miercuri pe site-ul BCE, adăugând că este nevoie de mult mai mult muncă. "Deşi interoperabilitatea este de dorit, regulile naţionale diferite cu privire la confidenţialitate ar face acest lucru mai dificil", a apreciat Panetta.
Deocamdată, BCE studiază designul unui euro digital, distribuţia şi impactul său asupra sectorului financiar.
"În luna octombrie, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va lansa o fază pregătitoare pentru a dezvolta şi testa un euro digital. Această fază ar putea dura doi sau trei ani. În cazul în care Consiliul guvernatorilor şi legislatorii europeni, statele membre şi Parlamentul European vor fi de acord, am putea lansa un euro digital în trei sau patru ani", a spus Fabio Panetta.
Banca Centrală Europeană aniversează miercuri un sfert de secol de existenţă marcat de criza care a obligat instituţia de la Frankfurt să extindă limitele ariei sale de acţiune. Aproximativ 200 de invitaţi sunt aşteptaţi începând cu ora 16.15 GMT la sediul instituţiei de pe malul fluviului Main, la Frankfurt. Pe lângă muzică de Debussy va fi şi un tort aniversar ce va fi tăiat de actualul preşedinte al BCE, Christine Lagarde, şi de doi dintre predecesorii săi, Jean-Claude Trichet şi Mario Draghi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.