Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC), care reunește principalele țări importatoare și exportatoare de pe planetă, anticipează, cu excepția orezului, o producție de 2,3 miliarde de tone de cereale (porumb, grâu, orz, sorg etc.), în ușoară creștere comparativ cu campania 2021-2022, care a precedat un an dificil în 2022-2023 afectat de secetă, potrivit estimărilor publicate în iulie. Producția de porumb continuă să crească, cu o estimare de 1,22 miliarde de tone, în creștere cu 5,5% față de anul trecut, în special datorită creșterii suprafețelor dedicate cerealelor galbene în Statele Unite și a unei recolte bune așteptate în Brazilia.
Grâu vs porumb
„Tensiunea de pe piața grâului vine din faptul că prognozele de consum sunt cu 20 de milioane de tone mai mari decât cele ale producției”, explică Damien Vercambre, broker la firma Inter-Courtage. Cererea este și mai puternică pentru porumb, cu un consum în urcare cu 30 de milioane de tone într-un an, dar acoperit de o producție mare. Această creștere pentru un furaj destinat în primul rând animalelor se explică prin „revenirea creșterii în Asia, unde consumatorii mănâncă mai multă carne imediat ce nivelul de trai le permite”, explică el, remarcând totuși incertitudinile legate de redresarea economică în China.
În ceea ce privește grâul, tensiunea de pe piață vine și din volumele stocurilor. Potrivit celui mai recent raport lunar al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), stocurile de grâu printre marii exportatori sunt de aproximativ 55 de milioane de tone, cel mai scăzut din ultimii zece ani, „în timp ce producția nu a manifestat, în ultimii trei ani, o creștere fanstastică”, notează Sébastien Poncelet, specialist la Agritel. La aceste incertitudini se adaugă hazardele climatice și riscurile geopolitice, în timp ce rușii își intensifică atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. „Situația din Ucraina alimentează îngrijorarea țărilor importatoare”, ceea ce va contribui în cele din urmă la inflația alimentară, subliniază analistul.
După un episod de secetă intensă, riscul climatic se atenuează în marile câmpii cerealiere din America de Nord. „Cea mai uscată zonă în prezent este cea a cultivării grâului dur din Canada, care exportă aproape 5 milioane de tone anual, sau mai mult de 60% din comerțul mondial”, notează Sébastien Poncelet.
Stoc confortabil de orez
În Asia, influența fenomenului climatic El Niño, asociat în general cu o creștere a temperaturilor globale, este analizată. Deocamdată nu s-a observat niciun impact major pentru orez: „Musonii au sosit normal, ceea ce a făcut posibilă instalarea culturilor fără condiții bune”, indică Patricio Mendez del Villar, specialist în orez și economist la Centrul de Cooperare Internațională în Cercetări Agronomice. pentru Dezvoltare (CIRAD).
Fără să mai aștepte, India, care reprezintă 40% din comerțul mondial, a luat măsuri de interzicere a exportului de orez alb non-basmati, din 21 iulie, pentru a asigura o bună aprovizionare a pieței interne și pentru a preveni o creștere a prețurilor. Această decizie riscă să alimenteze fenomene inflaționiste în condițiile în care prețurile mondiale la orez sunt deja astăzi „în creștere cu 30% pe parcursul unui an și chiar dacă o parte din volumul exportat de obicei de India poate fi compensată de Thailanda, Vietnam și Pakistan, care a revenit la nivelul de producție din 2021, ” notează Patricio Mendez del Villar. Un alt element liniştitor pentru orez, adaugă el: „stocurile sunt confortabile, echivalentul a 37% din consumul anual”, faţă de 25% la momentul crizei din 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.