Persoanele cu au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, se arată într-o propunere legislativă adoptată deja de senatori și care a primit și votul decisiv din Parlament, cel al deputaților.
Potrivit propunerii legislative care urmează să ajungă, spre promulgare, pe masa președintelui țării, cuantumul indemnizației de șomaj se va majora și va ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an.
Cum se calculează
Potrivit prevederilor în vigoare stabilite în Legea nr. 76/2002, valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, ceea ce înseamnă că persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.
După intrarea în vigoare a acestei propuneri legislative și în cazul în care valoarea ISR rămâne tot la pragul de 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea obține o indemnizație de șomaj mai mare cu 130,5 lei.
Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situația dată, durează foarte mult sau nu are loc.
La limita subzistenței
"Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (...). Credem că şomerii trebuie susținuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței", scrie în expunerea de motive, citată de publicația Avocatnet.
Notă: O altă propunere aflată pe parcursul legislativ (care, după ce a fost adoptată, a fost trimisă înapoi în Parlament) prevede majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei, în condițiile în care după ce aceasta a rămas neschimbată timp de mai bine de zece ani.
Reamintim că, pentru a beneficia de șomaj, persoana respectivă trebuie neapărat să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința. Mai exact, cel care a rămas șomer nu are automat dreptul la indemnizația de șomaj.
Citește și Elevii care primesc pensie de urmaș ar putea pierde banii
Pentru a evita acest lucru, ei trebuie să facă dovada că urmează cursuri de școlarizate. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), termenul limită este 25 septembrie 2022, adică pentru aproximativ trei săptămâni.
O procedură obligatorie pentru toți tinerii, fie că sunt elevi sau studenți. În mod concret, pentru a demonstra că încă merg la școală, elevii (cei ce au împlinit vârsta de 16 ani) ce beneficiază de pensie de urmaș trebuie să prezinte adeverința din care să rezulte că, în anul școlar 2022-2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii până în data de 25 septembrie 2022.
Similar, studenții cu vârsta de până la 26 de ani ce primesc pensie de urmaș trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, tot până pe 25 septembrie, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor, altfel pierd banii pe octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.