Aleşii locali timişoreni au votat, în şedinţa de joi, dublarea preţului gigacaloriei plătite de abonaţii furnizorului centralizat de încălzire, Colterm, din ianuarie, de la 207,27 lei/MWh plătit în prezent, la 416,24 de lei/MWh, după ce Executivul Primăriei a dorit iniţial triplarea facturii.
Un amendament propus de un consilier local prevede că se aprobă asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei. Plata acestor sume asigurate din bugetul de stat nu va depăşi plafonul anual de 15.000.000 de euro, echivalent în lei, care poate fi acordată Colterm SA.
Consilierii liberali au propus, tot în şedinţa de joi, o majorare etapizată, cu doar 20% a preţului acum, dar amendamentul n-a mai fost supus la vot, după ce propunerea USR de dublare a preţului a trecut deja de votul aleşilor locali.
Totodată, Consiliul Local Timişoara va actualiza preţul local al energiei termice facturată populaţiei, astfel încât să fie respectate dispoziţiile legale în materie de ajutor de stat.
Viceprimarul Ruben Laţcău a anunţat că a avut loc şi un control al Curţii de Conturi la primărie şi la Colterm, din care a reieşit "că preţul pentru gigacalorie nu a fost actualizat de foarte mult timp, din 2009, în realitate, pe cifre".
”Fantezie iresponsabilă”
Citește și: Poticneală la înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că ultima majorare al acestui preț a fost acum 12 ani, în 2009.
”Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plătește populația.
Chiar și acum, în ceasul al 12-lea, opoziția din Consiliul Local ne cere să închidem ochii în fața unei realități economice.
Să nu creștem prețul, dar fără să ne spună cine va plăti factura care va permite Colterm să alimenteze în continuare Timișoara cu căldură”, mai spune Fritz.
Este o fantezie iresponsabilă. Nu poți să produci cu 10 lei și să vinzi cu 1 leu. Știm că suma de 416 lei MWh pentru cei racordați la sistemul centralizat este mare, însă ea reprezintă mai puțin de jumătate din costul real de producție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.