Publicitate
"Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a aflat astăzi (joi, n.r.) din mass-media despre intenţia Guvernului de a amâna încă o dată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislaţiei în vigoare şi PNRR. Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 şi pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenţi tranşei corespunzătoare din PNRR", se arată într-un comunicat al APAPR, remis joi AGERPRES.
Potrivit legii iniţiale, contribuţia trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu, subliniază sursa citată.
Potrivit APAPR, o nouă amânare a creşterii contribuţiei la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaţilor activi din România, care muncesc, îşi plătesc taxele, impozitele şi contribuţiile şi care au aşteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II.
"În spiritul constituţional al statului social şi echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci şi să permită generaţiei active să îşi securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private. Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie. Toate ţările membre UE şi OECD au sisteme de pensii private, tendinţa la nivelul ţărilor civilizate fiind de sprijinire şi încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare. APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislaţia în vigoare şi angajamentele anterioare către Uniunea Europeana şi să majoreze contribuţia la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii şi PNRR", se precizează în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.