Se anunţă un plan Marshall pentru reconstruirea Ucrainei după război

Antonia Popescu |
Data publicării:
Suedia: Companiile şi gospodăriile primesc 5,8 miliarde de dolari pentru a compensa majorarea facturilor la energie
Suedia: Companiile şi gospodăriile primesc 5,8 miliarde de dolari pentru a compensa majorarea facturilor la energie

Un important oficial european şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru un plan Marshall, în valoare de mai multe mii de miliarde de euro, destinat reconstruirii Ucrainei, şi a promis că braţul financiar al UE va lua partea la ceea ce a apreciat că va trebui să fie un efort global de salvare, transmite Reuters.

Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, a subliniat că Europa nu trebuie să fie singura care suportă o notă de plată care în opinia sa ar urma să fie de ordinul miilor de miliarde.

În cadrul unui program cunoscut sub denumirea de Planul Marshall, după cel de-al doilea război mondial, SUA au acordat Europei echivalentul actual a aproximativ 200 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani sub formă de asistenţă economică şi tehnică.

Susţinând necesitatea unui program similar pentru Ucraina, Werner Hoyer a precizat că subiectul costurilor reconstrucţiei Ucrainei a fost discutat la recentele reuniuni ale ONU, FMI şi Banca Mondială de la Washington. "Care este costul reconstrucţiei Ucrainei? Au fost evocate diferite cifre dar un lucru este clar după mine: nu vorbim de sume de ordinul milioanelor ci de ordinul miilor de miliarde", a spus Werner Hoyer, fost ministru de Externe al Germaniei în cabinetul condus de Helmut Kohl după căderea Zidului Berlinului.

Declaraţiile preşedintelui BEI scot în evidenţă modul în care Uniunea Europeană se pregăteşte să răspundă la impactul economic din ce în ce mai mare al războiului din Ucraina, folosind capacităţile Băncii Europene de Investiţii, care în mod normal finanţează proiecte de infrastructură.

Noi reguli privind serviciile financiare online. Posibilitate de RETRAGERE în 14 zile

"Este o provocare pentru întreaga lume liberă să se asigure că acest sprijin va fi furnizat. Dar cred că avem nevoie de o structură care vizează audienţa globală nu doar contribuabilii din Uniunea Europeană", a spus Hoyer, unul dintre cei mai importanţi oficiali germani din UE.

Anterior, ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhiy Marchenko, a prognozat că economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 45% în acest an. Estimările Băncii Naţionale a Ucrainei arată că o treime dintre firmele din Ucraina au încetat complet activitatea pentru moment în timp ce ONU estimează că aproape şase milioane de persoane, sau 13% din populaţia Ucrainei, a părăsit ţara.

Cercetătorii de la Economic Policy Research estimează la rândul lor costurile refacerii Ucrainei la 500-600 de miliarde de euro, adică de trei ori mai mult decât Produsul său Intern Brut de dinainte de război.

Cifrele avansate de Werner Hoyer sugerează că nota finală de plată ar putea fi mult mai mare.

Preşedintele BEI a mai spus că o parte crucială a unui plan Marshall pentru Ucraina va fi furnizarea de garanţii de către băncile sponsorizate de marile state occidentale, care să sprijine Guvernul de la Kiev după terminarea războiului. Aceste garanţii vor ajuta Kievul să redobândească acces la pieţele globale de împrumuturi. "Dacă vrem să încurajăm comunitatea investitorilor să ne împrumute banii lor trebuie să le dăm asigurări", a spus Hoyer referindu-se la garanţiile oferite investitorilor împotriva unor pierderi mari. "Sunt convins că pieţele de capital ar fi deschise la această idee", a mai spus preşedintele BEI.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9775
Diferența 0.0003
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5115
Diferența -0.0441
Zi precendentă 4.5556
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9775 RON
USD flag1 USD = 4.5115 RON
GBP flag1 GBP = 5.7821 RON
CHF flag1 CHF = 5.3594 RON
AUD flag1 AUD = 2.7136 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.1762 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4120 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 441.8413 RON
Monede Crypto
1 BTC = 371816.99RON
1 ETH = 7379.46RON
1 LTC = 339.49RON
1 XRP = 9.10RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel