A fost creat pe Facebook un eveniment care va avea loc pe data de 30 iunie, la ora 12.00, cu titlul: "Proteste in toată țara contra prețului carburantului !".
"E timpul sa facem ceva,ieșiti in strada,blocați pompele. Este imposibil si inadmisibil ca intr-o țara ca Romania prețul carburantului sa depașească 9 lei/litru. Share masiv ca sa vada toata lumea si sa stabilim ce si cand vom face. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul sa depășească 9lei/litri ( unde jumatate din acesti bani merg catre stat).
Noi facem ceva !", scrie iniţiatorul protestului.
Circa 50.000 de oameni au bifat că vor participa la eveniment, iar aproape 165.000 de români s-au declarat interesaţi.
Dacă acest protest va avea loc, rămâne de văzut, la fel cum este de văzut şi dacă această formă de revoltă faţă de evoluţia preţurilor va avea şi vreun efect. Aceasta mai ales în contextul în care valul de creşteri de preţuri la benzină şi motorină s-a declanşat deja de luni bune, iar guvernanţii nu au reuşit nici până acum să găsească o soluţie pentru a reduce specula sau a face în aşa fel încât preţurile să scadă sau măcar să nu mai crească într-un ritm atât de rapid. Sigura soluţie găsită a fost acordarea unei subvenţii de 50 de bani pe litrul de combustibil pentru transportatorii și distribuitorii din România.
Citeşte şi: Preţul motorinei a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit. Recordul zilei la pompă, luni, 13 iunie
Preţul motorinei a atins un nou nivel record, spre disperarea şoferilor care au maşini diesel.
Motorina standard a depăşit cu mult pragul de 9 lei/litru. În Bucureşti, luni, 13 iunie 2022, motorina se vindea cu preţuri cuprinse între 9.04 lei/litru la o benzinărie de pe bulevardul Preciziei, până la 9.26 lei/litru la o staţie de carburanţin aflată pe bulevardul Corneliu Coposu.
Cât priveşte benzina, preţul acesteia e cuprins între 8.47 lei şi 8.71 lei/litru.
În Cluj-Napoca, motorina se vinde cu preţuri cuprinse între 9.12 lei/litru şi 9.24 lei/litru. La Iaşi, preţul motorinei este cuprins între 9.11 lei şi 9.26 lei/litru, potrivit peco-online.ro.
Vezi şi: Imaginile zilei în Bucureşti, când carburanţii au ajuns la 9 lei/litru
Am primit pe adresa redacţiei mai multe fotografii însoţite de un comentariu despre traficul infernal din Bucureşti şi preţul carburanţilor.
"Traficul din Bucureşti pare a fi imun la scumpirea carburanţilor. În această perioadă în care toată lumea se plânge de faptul că benzina şi motorina se apropie sau chiar au sărit de 9 lei/litru, traficul pare a fi tot mai aglomerat. De parcă şoferii mai abitir ies cu maşinile, cu cât sunt mai scumpi carburanţii.
Toate marile artere sunt aproape blocate, se circula bara la bara în tot oraşul, oamenii se folosesc de Waze pentru a ocoli bulevardele şi sunt ghidaţi pe tot felul de străduţe şi alei printre blocuri. Nervii sunt întinşi la maximum, la semafoare se claxonează imediat ce s-a făcut verde, intersecţiile sunt blocate.
Mă întreb, oare, de când s-a dublat preţul benzinei, a renunţat oare cineva la maşina personală pentru a folosi transportul în comun? Se pare că nu, iar dovadă stau imaginile pe care vi le-am ataşat.
Şi vorbim de Bucureşti, unde ai la dispoziţie metroul care te poate duce foarte repede acolo unde ai treabă, precum şi sute de trasee de autobuz, troleibuz sau tramvai. Dar se pare că românii nu sunt dispuşi să renunţe la confortul şi comoditatea de a merge cu maşina personală, asta în timp ce se lamentează că, Doamne, ce scumpă e motorina, ce mult s-a scumpit benzina", este mesajul transmis de cititorul DC Business.
Preţul carburanţilor a explodat în toată Europa
Invazia rusă în Ucraina provoacă un cutremur pe piaţa de energie, ce afectează în principal Europa, unde Rusia este cel mai mare exportator de petrol şi gaze, la care se adaugă preţul ridicat al electricităţii, relatează agenţia EFE.
Scumpirea petrolului are un efect direct în preţul pe care îl plătesc consumatorii când îşi alimentează autovehiculele cu benzină sau motorină, doi carburanţi ale căror preţuri au înregistrat săptămâni de maxime istorice, în pofida ajutoarelor aprobate de mare parte dintre guvernele europene.
Astfel, conform datelor ultimului Buletin Petrolier al UE, benzina a atins un preţ mediu de 2,01 euro pe litru, iar motorina de 1,856 euro.
Media înregistrată înainte de invazia rusă era de 1,71 euro la benzină şi 1,591 euro la motorină, ceea ce înseamnă că cei doi carburanţi s-au scumpit cu circa 18% şi, respectiv, 17%.
Această situaţie a determinat o serie de guverne europene să ia măsuri economice pentru a atenua efectul pe care această majorare de preţuri îl are asupra buzunarului consumatorilor, aşa cum a fost cazul Guvernului spaniol.
Astfel, Executivul lui Pedro Sanchez a aprobat o reducere de 20 de cenţi pe litru pentru toţi consumatorii, măsură care iniţial era prevăzută până la 30 iunie, dar ulterior a fost prelungită cu alte trei luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.