Practic, prin modificarea operată de Legea 296/2020, tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din contractele de mandat și de management, în domeniul construcțiilor, a fost uniformizat. Până acum, această facilitate se aplica, pentru veniturile din aceste contracte, numai în privința scutirii de impozit pe venit.
„Au fost aliniate facilitățile fiscale și pentru persoanele cu contract de management sau de mandat. A fost doar o omisiune din partea legiuitorului -- având în vedere că facilitatea exista deja la impozitul pe venit --, care ne bucurăm că a fost corectată”, au confirmat specialiștii EY România, în contextul conferinței lor recente de fiscalitate, citați de publicația Avocatnet.
Citește și Contractele de asigurare socială. CNPP explică procedura pentru 2021
Despre ce facilități este vorba. În primul rând, despre o scutire de CASS (a cărui cotă, în mod normal, era de 10%) și de o reducere a CAS-ului cu 3,75% (adică se plătește 21,25% în loc de 25%). Cealaltă facilitate fiscală, care deja se aplica în cazul contractelor de management și mandat, este scutirea de impozit pe venit (a cărui cotă era, în mod normal, de 10%).
Aceste facilități fiscale se aplică numai la partea de venit cuprinsă între 3.000 și 30.000 de lei brut, având în vedere că salariul minim brut diferențiat în construcții este de 3.000 de lei. Pentru tot ce depășește 30.000 de lei brut se datorează taxele salariale integrale. Facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor se aplică numai până în anul 2028.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.