La comisia pentru buget, finanţe din Senat se află în analiză o inițiativă legislativă care propune scutirea de la plata impozitelor pentru cei care adoptă câini comunitari.
În expunerea de motive a propunerii legislative se spune că ”România a fost zguduită de o serie de tragedii petrecute din cauza animalelor părăsite pe străzi, victimele fiind numeroase, de la copii foarte mici, la vârstnici lipsiţi de apărare, dar şi persoane tinere.
Cu toate că din bugetele naţionale şi locale se alocă anual sume imense pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt în măsură să diminueze numărul câinilor fără stăpân, atât al celor de pe străzi, cât şi al celor din adăposturile statului.
Miile de sesizări ale cetăţenilor deranjaţi de prezenţa animalelor în spaţiile publice, indiferent de localitate, fie din oraşe sau din cele mai îndepărtate sate, sunt în majoritate covârşitoare rămase nerezolvate.
Realitatea a relevat că autorităţile locale nu au reuşit să colaboreze activ cu ONG-urile care se ocupă de adopţiile câinilor comunitari, astfel încât numărul românilor care ajung la spital muşcaţi de maidanezi este în continuă creştere.
Când însă se ajunge la moartea unor copii nevinovaţi, nu există scuze pentru nimeni şi nicio persoană sau autoritate publică nu trebuie să fie exonerată de vina perpetuării până la paroxism a acestor situaţii incredibile”.
Pentru a rezolva problema câinilor comunitari, inițiatorii propun ca cei care adoptă câini comunitari să fie scutiți de la plata impozitelor astfel:
”Persoanele şi/sau familiile care adoptă unul sau mai mulţi câini comunitari beneficiază de reducere la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, deţinute în proprietate, după cum urmează:
* Familiile care adoptă un câine - 25%;
* Familiile care adoptă doi câini - 50%;
* Familiile care adoptă trei câini - 75%;
* Familiile care adoptă mai mult de trei câini - 100%”.
Aceas proiect de lege, pentru a se aplica, trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.