Expertul arată că în așteptarea iernii asistăm la o creștere a prețurilor la aproape toate formele de energie.
Astfel, în ultimele 7 zile (16-23 august 2022) prețul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din Europa, bursa din Olanda a prezentat o creștere de 23%, atingând valori de 276 euro/MWh. Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de cel puțin 330 euro/MWh .
Sursa: TTF
În aceeași perioada prețul țițeiului Brent a crescut cu cca 6%, prețul crescând de la cca 92,4 USD/baril la cca 98 USD/baril. Previziunile sunt ca la iarnă să ajungă la un nivel de cca. 110 USD/tona.
Sursa: TradingEconomics
Cărbunele a prezentat o creștere a prețului de 17%, atingând un nivel de cca. 421 USD/tona . Previziunile sunt că la iarnă să ajungă la un nivel de 510 USD/tona.
Sursa: TradingEconomics
Singura forma de energie care a prezentat un nivel constant al prețului în această perioadă a fost uraniul, care în ultimele 7 zile s-a menținut la aproximativ același preț 48,8 USD/lbs. Previziunile sunt ca in iarnă să ajungă la un nivel de 54 USD/lbs.
Dependența mare de importurile esențiale ale Europei, coroborată cu dependența mare de o singură sursă, care este și cea mai ieftină creează o vulnerabilitate economică, socială și securitară a UE. Arătam într-un material publicat in luna martie 2022 că ”Acțiunile individuale întreprinse de mai multe țări, dovedesc că așa cum s-a întâmplat în Pandemie, fiecare caută să și rezolve problema individual, doar că de data aceasta, având în vedere miza posibil să apără o bătaie între state pe aceleași cantități și astfel o nouă escaladare a prețurilor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.