Guvernul are pe masa de lucru un OUG care stabilește posibilitatea derogării de la anumite articole incluse în Legea educației nr. 1/2001, astfel încât să se aplice o serie de măsuri în ceea ce privește drepturile elevilor ucraineni de a se înscrie în școlile din România.
Documentul prevede ca pentru a asigura resursa umană în școlile în care copiii ucraineni se vor înscrie, să se poată angaja fără concurs pe posturile de profesori și studenții din universitățile de stat sau particulare, precum și cadrele didactice care au ieșit deja la pensie.
În mod normal, pentru a deveni profesor este necesară efectuarea unui stagiu practic cu durata de un an școlar, realizat într-o unitate de învățământ, însă în acestea cazuri se va renunța la această prevedere.
De asemenea, în conformitate cu măsurile anunțate, se dorește ca acei copii care se vor înscrie în grupele sau clasele din unitățile de învățământ preuniversitar să aibă statutul de audienți, adică elevii școlarizați într-un sistem de învățământ din altă țară, care își continuă parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc.
După dobândirea statutului de audienți, copiii vor avea câștiga drepturi suplimentare precum:
- dreptul de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar;
- dreptul de școlarizare în unități complexe de asistență medicală, de tip spital;
- dreptul de a beneficia de facilitățile pentru transport local în comun;
- dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial.
Din cauza războiului din Ucraina, peste 1,5 milioanne de persoane au fugit din calea conflictului armat din care peste un milion au ajuns în Polonia.
Peste 1000 de refugiați ucraineni, cazați la Romexpo
România face eforturi pentru a primi cât mai mulți refugiați în contextul războiuli din Ucraina.
Trenul 12.603, care are la bord circa 1000 de persoane refugiate din Ucraina, de origine azeră, este aşteptat să sosească în Gara de Nord în intervalul orar 00:10- 00:30, în funcţie de condiţiile de circulaţie, informează Ministerul Transporturilor.
Persoanele refugiate vor fi direcţionate către o zonă specială din staţia Bucureşti, de unde vor fi preluaţi cu autobuzele STB pentru a fi cazaţi la Romexpo
Anterior, instituţia a anunţat că cei peste 1.000 de refugiaţi au sosit în gara Cristeşti din judeţul Iaşi, urmând să fie îmbarcaţi într-un tren pentru a ajunge la Bucureşti.
"Peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina au sosit în gara Cristeşti - judeţul Iaşi. Urmează să fie îmbarcaţi în 11 vagoane cu destinaţia Bucureşti. Refugiaţii de origine azeră vor fi grupaţi la Romexpo unde vor fi şi cazaţi", se menţiona în informarea ministerului remisă joi după-amiaza. Refugiaţii vor circula gratuit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.