Iată, spre exemplu, ce ar putea dispărea chiar în următoarele decenii
1. Cafeaua și ceaiul
Dimineți fără obișnuita ceașcă de cafea. Sună îngrozitor, nu-i așa? Problema este că, din păcate, teritoriile propice culturilor de cafea, care reclamă condiții specifice, de la o climă tropicală la temperatură stabilă și precipitații abundente pe tot parcursul anului, devin tot mai puține pe Terra. Din cauza încălzirii globale, astfel de zone se vor reduce la jumătate până în 2050, pentru a dispărea complet până în 2080.
În plus, aceleași schimbări au condus la apariția unor boli noi, pentru care nu există leac, deocamdată, și care fac deja ravagii printre culturile de cafea, în special a a celor din America Centrală. ”Nu mai este o chestiune de viitor, este prezentul nostru”, spune Mario Cherutti, de la Lavazza.
Nici în cazul ceaiului lucrurile nu stau mai bine, pentru că, potrivit estimărilor specialiștilor, culturile de ceai se vor reduce drastic în următorii 30 de ani. Ca să nu mai vorbim de faptul că specialiștii indieni au descoperit că modificările meteorologice și-au lăsat deja amprenta asupra calității acestei băuturi: gustul și aroma nu mai sunt atât de pronunțate. Au devenit ”apoase”.
2. Coniacul și berea
O industrie veche de secole, cea a băuturilor alcoolice, de la whisky și coniac, la bere, ar putea fi pusă pe butuci de schimbările climatice. Din cauza creșterii temperaturilor, verile devin mai lungi, făcând strugurii mai dulci, nepotriviți pentru coniac. E adevărat că fructele de pădure pot fi recoltate mai devreme, dar chiar și o săptămână de câlduri anormale la începutul verii poate fi fatală.
”O activitate de sute de ani va deveni imposibilă peste 50 de ani”, afirmă responsabilii producătorului de coniac Martell. ”trebuie să găsim o modalitate de a ne adapta la noile condiții”, spune el. Prin laboratoare se crează noi soiuri de struguri, dar lucrările de cercetare costă multă. S-au cheltuit deja sute de mii de euro și nimeni nu poate garanta că aceste eforturi vor avea rezultatul dorit.
3. Ciocolata
Pentru mulți, ciocolata este una dintre cele mai neașteptate victime ale încălzirii globale, având în vedere că boabele de cacao se dezvoltă în cea mai fierbinte și umedă climă de pe planeta noastră. Da, dar creșterea temperaturilor medii distrug sistemul climatic obișnuit. Fenomenele extreme și imprevizibile sunt pentru aceste plante, foarte sensibile, o adevărată nenorocire.
Pentru ca boabele de cacao să fie bune este nevoie de condiții climatice stabile și pașnice, fără ploi torențiale și vânt puternic. Iar dacă este să dăm crezare ultimelor studii, culturile de cacao vor deveni nerentabile până în 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.