Schimbările climatice: Cinci dintre cele mai răspândite mituri, desființate

Simona Haiduc |
Data publicării:
Unii cred, alții iau totul în derâdere
Unii cred, alții iau totul în derâdere

Urgența combaterii schimbărilor climatice nu poate fi subestimată. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare, informațiile și interpretările false continuă să denatureze starea reală a lucrurilor, insuflându-le oamenilor o înțelegerea greșită despre ce este încălzirea globală.

Cu ocazia summitului COP 27 privind clima, desfășuat în Egipt, căutările pe internet privind schimbările climatice au crescut vertiginos, la fel ca și știrile false. Iată câteva dintre cele mai frecvente.

Schimbările climatice nu sunt reale

Unii cred că schimbările climatice nu se întâmplă cu adevărat, că este o farsă sofisticată organizată de o organizație secretă globalistă. Alții cred că este doar o schimă de a face bani sau chiar o manevră sinistră gândită să restrângă drepturi și libertăți. Nu există nicio dovadă care să susțină aceste afirmații, subliniază BBC. 

Majoritatea covârșitoare a oamenilor de știință - 99%, conform unor estimări - sunt de acord că schimbările climatice sunt reale și sunt cauzate de om. Începând din 1850, temperatura medie globală a crescut cu 1,1°C, potrivit Grupului interguvernamental de experți în schimbări climatice (IPCC), un grup de cercetători din cadrul Națiunilor Unite.

Ca urmare, fenomenele meteorologice extreme au devenit mai intense, amenințând viețile oamenilor, punând în pericol nivelul de trai al oamenilor în întreaga lume. "Este fără echivoc faptul că influența umană a condus la încălzirea atmosferei, oceanul și pământul", se arată într-un raport al IPCC din 2021. "Schimbările climatice au loc aici și acum: este suficient să să ne uităm la fenomenele care au avut loc anul acesta pentru a crede acest lucru", subliniază Ella Gilbert, cercetător la British Antarctic Survey.

Occidentul este de vină!

Încălzirea globală este cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, care rețin căldura de la soare și fac planeta mai caldă. Cele mai bogate națiuni, precum SUA, Marea Britanie și Germania, sunt responsabile pentru majoritatea acestor emisii. 

Prin urmare mulți oameni din țările sărace sunt de părere că, fiind o ”problemă occidentală”, nu îi privește pe ei și nu le afectează viața de zi cu zi. Dar schimbările climatice nu cunosc granițe și se întâmplă deja, de exemplu în Pakistan, unde se crede că încălzirea globală a jucat un rol în recentele inundații. Cercetările arată, de asemenea, că țările cele mai sărace vor fi cele mai afectate de schimbările climatice, nu în ultimul rând pentru că nu dispun de resursele necesare pentru a se pregăti. 

"Schimbările climatice sunt o problemă globală", spune Lisa Schipper, cercetător la Universitatea din Bonn, Germania. Cele mai sărace și mai puțin industrializate națiuni "nu sunt victime pasive, ci agenți activi ai schimbării". 

Schimbările climatice ar putea fi un lucru bun

În țările expuse la un frig necruțător, ideea unei planete mai calde poate părea atractivă la o primă vedere. Vladimir Putin, spre exemplu, estima, în 2003, că într-o Rusie mai caldă oamenii "ar cheltui mai puțin pe haine de blană și recolta de cereale ar crește" - o opinie împărtășită și astăzi pe rețelele sociale rusești.

Da, dar câștigurile marginale care ar putea rezulta din schimbările climatice sunt reduse de impactul mai larg al acestora asupra planetei. Potrivit estimărilor IPCC, dacă temperatura medie globală crește cu 1,5°C până la sfârșitul secolului, schimbările climatice ar putea costa lumea 54 de trilioane de dolari (69 de trilioane de dolari dacă temperaturile cresc cu 2°C).

Viitorul ar putea fi sumbru: țările din Orientul Mijlociu și-ar putea vedea terenurile agricole transformate în deșert; națiunile insulare din Pacific ar putea dispărea din cauza creșterii nivelului mărilor; iar mai multe națiuni africane ar putea fi afectate de penurie de alimente. Chiar și în țări reci precum Rusia, incendiile de pădure, precum cele care au devastat Siberia în 2021, devin deja tot mai frecvente, pe măsură ce vremea devine mai caldă și mai uscată.

Nivelul mării nu este în creștere. Sunt doar valuri

Potrivit agenției spațiale americane NASA, oceanele au absorbit deja 90% din încălzirea care a avut loc în ultimele decenii din cauza creșterii gazelor cu efect de seră. Ca urmare, ghețarii se topesc. Și cum apa se dilată când se încălzește, oceanele s-au extins și ele odată cu creșterea temperaturilor.

Pe rețelele de socializare, am văzut deseori scepticii în privința schimbărilor climatice ironizându-i pe ceilalți pentru că nu înțeleg "activitatea mareelor", dar realitatea este mai complexă decât atât. Mareele cresc și scad: ele reprezintă mici schimbări zilnice care se echilibrează în timp. Dar se estimează că, în doar 100 de ani, nivelul global al mării a crescut deja cu 160-210 mm.

"Este mult mai mare decât la începutul secolului al XX-lea", spune Ken Rice, profesor de fizică la Universitatea din Edinburgh. Iar acest proces nu face decât să se accelereze. Deși această schimbare este abia vizibilă cu ochiul liber, ea are deja un impact clar. Creșterea nivelului mării accelerează eroziunea costieră, iar inundațiile sunt din ce în ce mai probabile.

Potrivit oamenilor de știință, dacă nu se iau măsuri în curând, nivelul mării ar putea crește cu 2 metri până în 2100. Ceea ce înseamnă că milioanele de oameni care trăiesc în prezent în zonele de coastă - în special în Asia - ar putea în curând să-și vadă regiunea inundată sau chiar scufundată.

Este prea târziu pentru a rezolva problema schimbărilor climatice

Este greu să treci indiferent peste titlurile de primă pagină despre schimbările climatice. Toată această discuție despre "ultimele șanse" și "steaguri roșii" poate fi copleșitoare. Aceasta îi poate face pe unii să creadă că nu mai este nimic de făcut și că extincția este din ce în ce mai probabilă cu cât lumea întârzie mai mult să acționeze. Dar clima se schimbă deja, iar impactul acestor schimbări se va resimți timp de sute de ani.

Dar există și vești bune. Mulțumită oamenilor de știință din domeniul climei, știm exact ce trebuie să facem în legătură cu această criză fără precedent. Țările vor trebui să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră și, în același timp, să găsească modalități de a capta gazele care se află deja în atmosferă.

"Fiecare acțiune pe care o putem întreprinde pentru a ne reduce impactul face diferența", spune Dr. Gilbert de la British Antarctic Survey. "Fereastra de oportunitate pentru a acționa este din ce în ce mai mică, dar este încă acolo și trebuie să profităm de această oportunitate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9749
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8373
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.8373
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9749 RON
USD flag1 USD = 4.8373 RON
GBP flag1 GBP = 5.9967 RON
CHF flag1 CHF = 5.3185 RON
AUD flag1 AUD = 3.0067 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3594 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4246 RON
SEK flag1 SEK = 0.4341 RON
XAU flag1 XAU = 412.9649 RON
Monede Crypto
1 BTC = 468882.39RON
1 ETH = 16487.02RON
1 LTC = 502.31RON
1 XRP = 11.15RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17031.701.86%
BET-BK3178.151.22%
BET-EF923.801.91%
BET-FI61732.64-0.46%
BET-NG1218.511.62%
BET-TR37557.741.86%
BET-TRN36506.071.86%
BET-XT1466.891.52%
BET-XT-TR3179.861.52%
BET-XT-TRN3097.381.52%
BETAeRO885.891.19%
BETPlus2519.201.86%
RTL37934.681.89%

Comunicate de presa

Conductă gaz
Iluminat public / Foto: Freepik

696 de solicitanți s-au înscris în cadrul Programului Iluminat Public 2024

Informații de la Administrația Fondului pentru...

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel