Publicitate
Concret, se pare că discuțiile merg pe ideea renunțării total la pragurile actuale și introducerii unui preț unic pentru toți consumatorii, casnici și non-casnici, care ar putea fi 1,2-1,3 lei/KWh. Pe de altă parte, românii vor beneficia de compensări în funcție de veniturile pe familie. Așadar, cei cu venituri mici ar putea avea un preț chiar mai mic de 0,68 de bani/KWh, iar cei cu venituri mari nu vor fi compensați. Aceștia vor rămâne la prețul unic stabilit.
Nu au aceste date
”Ar părea o veste bună, dacă nu ar fi o veste proastă”, a comentat analistul financiar Adrian Negrescu. ”În primul rând, ei nu pot să stabilească, în acest moment, niște praguri de preț în funcție de nivelul de venit al fiecăruia, cât câștigă. De ce? Pentru că nu aceste date. Nu există în sistemul administrației publice date legate de veniturile românilor, în așa fel încât să le impui anumite praguri de consum în funcție de câștig. În al doilea rând, 1,3 lei/KWh se referă, probabil, la prețul necompensat, adică la prețul maxim pe care l-ar putea plăti românii și companiile prin noua Ordonanță.
Cum s-a ajuns la acest 1,3 lei/KWh?
Și nu cred că se referă la toți consumatorii, pentru că, dacă trecem de la 0,68 de lei la 1,3 lei pentru toți românii, cei care au pensii de 1000 de lei și cei care sunt cu salariul minim vor fi puternic loviți. Înseamnă încă o dublare a costurilor cu energia. Deci cred că este un prag maximal pe care îl vor impune, un prag foarte mare. Gândiți-vă că, anul trecut pe vremea asta Kilowatul era 0,31 de lei, iar acum am ajuns să vorbim despre 1,3 lei/KWh. Să-și facă fiecare calculul și își va da seama ce ar reprezenta acest lucru. Un lucru este însă cert: se vine cu un nou mecanism fără un studiu de impact. Vreau să văd exact cum au ajuns la acel 1,3 lei și de ce vor să impună de la 1 ianuarie și nu de acum, de la 1 noiembrie. Pentru că vine iarna, vin cele mai grele perioade pentru consumatori și noi abia ne hotărâm ca, de la 1 ianuarie, să facem acest plan. Oricum, este a treia ordonanță care nu vine să rezolve problemele din piața de energie și care vine să bulverseze și mai mult aceste mecanisme de compensare, de plafonare sau oricum s-ar numi ele.
Va fi o mare problemă
Haideți, totuși, să așteptăm datele, să vedem cum vor fi constituite pragurile de consum, pentru că, dacă se elimină pragurile de consum, va fi o mare problemă”, a spus Adrian Negrescu.
În altă ordine de idei, tot din surse s-a aflat că se preconizează introducerea unor carduri sau vouchere pentru compensarea facturilor la energie. nu este foarte clar mecanismul. Se presupune că pe aceste carduri oamenii vor primi o sumă de bani și, de acolo, vor plăti pentru factură. Pare foarte complicat, a intervenit moderatorul emisiunii.
Încă o afacere pentru cei care produc carduri?
”Ai senzația că se reinventează apa caldă în România. Ce să mai inventezi? Alte carduri? Nu avem destule carduri. Le avem pe cele de sărac, care nu funcționează, pentru că le oferim oamenilor, în batjocură, 2,5 lei pe zi ca să se descurce românii care sunt afectați puternic de această inflație. Mai inventăm încă o serie de carduri? Încă o afacere pentru cei care produc aceste carduri? Ce vrem să facem, de fapt. Da, știu, înțeleg ce vor să facă cu aceste vouchere, carduri sau ce or fi ele: în sfârșit o bază de date privind veniturile românilor. Pentru că la Fiscul din România nu există aceste informații. Nu cred că se va ajunge la zona de carduri, probabil vor fi oferite niște compensări pe fonduri europene pentru consumatorii vulnerabili, dar sunt foart curios cum îi vor defini, pentru că nici măcar Primăriile nu au aceste date decât prin prisma ajutoarelor de căldură pe care le furnizează în momentul de față și care sunt la niște sume ridicole. La încălzirea centralizată, ajutorul este de 100 de lei pe lună”, a declarat Adrian Negrescu la Realitatea TV.
Citește și Ioana Krekan (ENEL): Calculul se face în avantajul clientului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.